Heta Listan letar oljeskatter

Heta Listan: Våra två amerikanska retail-kandidater har kvalat in på listan. Nu laddar vi bössan med en riskfylld satsning på ett högre oljepris.

Varuhuskedjorna Macy’s och Burlington har båda kvalat in på Heta listan. Macy’s har utvecklats dåligt medan Burlington har gått bättre.

I tisdags publicerades positiv veckostatistik från amerikanska försäljningskedjor. Under vecka 14 var försäljningen 4,2 procent högre än för ett år sedan, och 2,8 procent bättre än månaden innan. Förra veckans ökning var den starkaste sedan april 2014. På veckobasis är utfallen volatila men den positiva årstakten för blir stabil. Det talar för att det finns anledning att vänta en vidare återhämtning i en nedpressad sektor.

Det är varannandagsväder på världens börser och volatiliteten har fått ett starkare fäste. Men utanför aktiemarknaden märks inte samma symtom. Råvarupriserna stiger sakta och oljepriset ser ut att kunna etablerar sig över 70 dollar. På räntemarknaden är det allmän stiltje, trots en ständigt närvarande oro för ytterligare räntehöjningar från USA.

Den medellånga trenden på Stockholmsbörsen är negativ men en positiv rekyl uppemot 1 600-nivån ryms inom den sjunkande trenden. I väntan på att marknaden ska ge en tydligare indikation om riktningen behåller vi vår avvaktande inställning till hemmabörsen.

Vi har tidigare på Heta Listan lyckosamt spekulerat i norska oljebolaget Statoil. Denna veckas kandidat är en mer riskfylld satsning inom norsk oljeindustri.

Petroleum Geo-services (PGS)

Trigger 27,10. Målkurs 35,00. Stop loss 24,70.

Norska PGS hjälper oljeindustrin att med 3D-data kartlägga havsbotten i jakten på nya fyndigheter.

Aktien har under de senaste åren inte varit någon rolig investering, då utvecklingen följt oljepriset ned i djupet. Bolaget dras sen flera år med förluster och svängningarna på börsen har varit stora. Men sedan början av 2016 så stiger oljepriset högre, vilket inneburit att investerarna så sakteliga börjar hitta tillbaka till oljesektorn.

Ett fat brentolja kostar nu kring 70 dollar, som lägst år 2016 var priset under 27 dollar fatet. Ett utbrott över den nuvarande prisnivån vore en teknisk köpsignal. Ett högre oljepris gynnar naturligtvis oljebolagen och i sin tur spiller det över på PGS.

Analytikerkåren tror på ett rejält uppsving för bolaget under 2019. Då spås omsättningen öka med närmare 30 procent mot årets estimat. I prognosen dras PGS fortsatt med förluster, först 2019 väntas en skral vinst. På vinstestimatet för 2020 normaliseras värderingen och bolaget ska tjäna 1,80 norska kronor per aktie, enligt Factset.

Eftersom PGS haft det så tufft senaste åren är det ett av bolagen på norska börsen som står mest att vinna på ett högre oljepris. Problemen kommer att fungera som en hävstång för aktiekursen, både upp och ned. Får vi se en vidare positiv utveckling i oljepriset kommer det att betala sig bra. Men risken är skyhög. 

Köp aktien om den stiger över 27,10 dollar och sätt stopp vid 24,70 dollar.

Intuit (INTU)

Trigger 180,00. Målkurs 216,00. Stop loss 171,00.

Veckans nya kandidat känns igen sedan tidigare och har återigen fastnat i vårt filter. Aktien figurerade på Heta Listan för ett och ett halvt år sedan och kostade då 117 dollar.

Intuit kan liknas vid något av ett amerikanskt Fortnox. Bolaget säljer bland annat digitala produkter för hantering av skatter och en plattform för bokföring, fakturering och full koll på ekonomin i småföretag. Applikationen Mint hjälper privatpersoner att ta ett helhetsgrepp om sin ekonomi. Övriga varumärken har namn som Turbotax och Quickbook.

En molnbaserad version av skatteplaneringsprogrammet Turbotax har nyligen lanserats och förväntningarna är höga inför årets deklarationssäsong. Programmet ger skattekonsulter direkt tillgång till kundernas information via webben, vilket öppnat en marknad värd totalt 20 miljarder dollar. Plattformen har idag 2 000 ansluta experter redo att svara på kundernas frågor om skatten.

Bolaget har nästan uteslutande amerikanska kunder, vilket innebär att bolaget gynnas av Trumps skattepolitik. Intuit värderas till p/e 33 och väntas samtidigt öka vinsten per aktie med mer än 20 procent under 2018.

Framförallt är trenden i aktien stark. Vårt affärsförslag bygger på scenariot att vi kanske får ett tekniskt kursutbrott på ovansidan när aktien stiger över 180,00 dollar.

Köp Intuit om aktien stiger över 180,00 dollar och sätt stopp vid 171,00 dollar.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -