Fondvinnarna på Wilson-budet

Fonder Det finns flera vinnare i onsdagens budrally i Wilson Therapeutics. Placera har listat de fonder som överviktat forskningsbolaget mest i sina portföljer.

Wilson stiger omkring 70 procent på Stockholmsbörsen, vilket är i nivå med budet på 232 kronor per aktie som det amerikanska läkemedelsbolaget Alexion lade före börsens öppning.

Före dagens uppgång vägde Wilsons-aktie lätt på börsen. Vikten var endast 0,07 procent i SIX Return Index, som innehåller inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen.

Det finns aktiva fondförvaltare som överviktat Wilsonaktien, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och således i index.

Mest överviktad Wilson är fondbolaget Strand Kapitalförvaltning. Strand Småbolag är den fond som Inför onsdagens börsöppning hade mest övervikt i Wilson. Innehavet utgjorde knappt 6 procent av fondens värde och är fondens största aktieinnehav.

Fondbolaget har stor tilltro till forskningsbolaget och de har även överviktat aktien i Strand Förmögenhetsfond. Det bettet är inte lika stort utan här väger Wilson aktien 1,8 procent.

Ett annat fondbolag som gillar Wilson är Handelsbanken Fonder som överviktat bolaget i två fonder med minst 1,07 procents vikt. Den som investerat mest av kapitalet i bolaget är Handelsbanken Läkemedel med  1,6 procents andel av fondvärdet , det är det enskilt största innehavet.

Wilson-aktien har varit populär hos flera stora utländska investerare. Det brittiska fondbolaget Polar Capital är bolagets femte största ägare på 6,9 procent. De har överviktat aktien i två av sina fonder. I fonden Polar Capital Biotechnology Fund utgör Wilson 4 procent av fondens värde.

En annan utländsk förvaltare som gillar bolaget är det franska försäkringsjätten AXA. I fonden AXA Framlington Biotech Fund utgör Wilson 1,9 procent av fondens värde. Det är en stor fond vilket gör att innehavet gör AXA till den nionde största ägaren i bolaget.

Andra stora vinnare på dagens bud är Private equity-bolaget Health Cap som äger drygt 25 procent i bolaget. Vi hittar även två AP-fonder på listan över de 10 största ägarna. Fjärde AP-fonden äger 2,8 procent och Andra AP-fonden 2,2 procent.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 mars.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -