Ingen revisionsplikt för små bolag

Privatekonomi Revisionsplikten för små bolag kommer inte att återinföras, regeringen har sagt sitt.

Revisionsplikten för små bolag togs bort 2010, en ändring som omfattade drygt 70 procent av svenska aktiebolag.

I praktiken innebar avskaffandet av revisionsplikten att revisionen är frivillig för alla aktiebolag med max 3 miljoner kronor i nettoomsättning, 1,5 miljoner i balansomslutning och tre anställda.

Syftet var att förenkla administrationen och minska kostnader för företagare. Reformen skulle stärka bolagens konkurrenskraft och bidra till fler företag som växer och anställer fler.

I december 2017 presenterade Riksrevisionen en granskning av reformen där myndigheten hävdade att risken för skattefusk och ekonomisk brottslighet ökat. De menade att aktiebolag som avsagt sig revisor för att de inte behöver det är överrepresenterade när det gäller planerad ekonomisk brottslighet. Därför ansåg Riksrevisionen att revisionsplikten borde återinföras.

”I snitt har bolagen sparat ungefär 10 000 kronor på att inte anlita en revisor. I övrigt kan vi inte se att reformen haft några nämnvärda positiva effekter på bolagens utveckling, snarare tvärtom”, sade Nedim Colo, projektledare för granskningen i samband med granskningen.

Förslaget om att återinföra revisionsplikten har fått massiv kritik från främst Svenskt Näringsliv, HUI och Småföretagarna som anser att den slopade revisionsplikten blivit en succé och vill se att fler företag undantas från revisionsplikten.

”Företagens kostnader skulle öka med flera miljarder per år om revisionsplikten återinförs. Det skulle innebära en betydande försämring, för det här är en av de viktigaste förenklingsreformerna som genomförts i Sverige”, säger Claes Norberg, redovisningsexpert, Svenskt Näringsliv.

Under gårdagen kom ett pressmeddelande från regeringen som gör att kritikerna kan pusta ut. Revisionsplikten kommer inte att återinföras för små bolag.

”Regeringen anser att Riksrevisionens iakttagelser av reformens konsekvenser är värdefulla och kommer att beakta iakttagelserna i det fortsatta arbetet med regelförenkling samt förebyggandet av ekonomisk brottslighet och skatteundandragande”

”Iakttagelserna utgör enligt regeringens mening dock inte tillräckliga skäl för att i nuläget verka för att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag. Regeringen vidtar i stället andra åtgärder för att komma till rätta med de problem som Riksrevisionen tar upp”, står det i pressmeddelandet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -