Aktierna med flest nya ägare

Börs Ett nanonteknikbolag och ett bolag som sysslar med uppdragsforskning toppar listan över de svenska aktier, där andelen ägare ökat mest under senaste månaden hos Avanza.

Av de 20 bolag som fått flest andel nya ägare handlas fem på någon av Stockholmsbörsens tre stora listor. Det enda Large Cap-bolag på listan är kökstillverkaren Nobia, vars aktie fått drygt 20 procent nya ägare hos Avanza senaste månaden.

Sex av bolagen handlas på listan First North, fem på Aktietorget och fyra på Nordic MTF.

Flest nya ägare har forskningsbolaget Attana fått. Den 7 mars börsintroducerades Attana-aktien på listan Nordic MTF. Vid börsintroduktionen hade bolaget 1837 aktieägare hos Avanza. Nu har man 3187 ägare hos Avanza. Det innebär en ökning med hela 73 procent på en månad.

Attana grundades 2002 med idén att effektivisera forskning och utveckling av nya läkemedel. Baserat på detta säljer Attana uppdragsforskning till läkemedelsbolag. Tanken är att förenkla framtagningen av nya läkemedel och samtidigt minska antalet djurförsök.

Bolaget har genomfört ett par nyemissioner under 2016 och 2017. Syftet är att expandera verksamheten och nu hoppas man på att ”få avtal med ett antal strategiskt viktiga kunder som vi tror kommer att ge avkastning inom de närmaste åren”, skriver vd Teodor Aastrup i en kommentar till bokslutskommunikén.

Bland annat har bolaget öppnat ett uppdragsforskningslaboratorium i Köpenhamn, utökat samarbete med HVD Life Sciences och startat ett samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset och KTH.

Attana värderas till 140 miljoner kronor. Aktien har stigit med 175 procent sedan börsintroduktionen. Under 2017 blev omsättningen 2,1 miljoner kronor, vilket är en minskning från 2,4 miljoner kronor året innan. Rörelseresultatet landade på -6,3 miljoner kronor, jämfört med -1,7 miljoner kronor 2016.

Näst störst andel nya ägare har nanoteknikbolaget Smoltek fått under senaste månaden. Smoltek grundades 2005 och är baserat i Göteborg. Bolaget specialiserar sig på teknologi för tillverkning av kolnanostrukturer med inriktning på halvledarindustrin och så kallad avancerad kretspaketering. Smolteks teknik sägs förbättra prestanda, möjliggöra fler funktioner och förlänga livstiden för halvledare.

Smoltek började handlas på Aktietoget den 26 februari. Inför noteringen genomförde bolaget en nyemission på 20 miljoner kronor. Teckningskursen var 17,90 kronor per aktie. Idag handlas Smolteks aktie till kursen 27 kronor. Börsvärdet uppgår till drygt 140 miljoner kronor.

Aktien har 779 ägare hos Avanza. Det är en ökning med 69 procent under den senaste månaden. Smoltek hade inga intäkter under 2017. Rörelseresultatet landade på -5,7 miljoner kronor. Året dessförinnan landade man på -5,25 miljoner kronor.

Trea på listan över aktierna som lockat flest nya ägare hamnar vårdbolaget Medicover med verksamhet framför allt i Östeuropa. Största marknaden i Polen, Tyskland, Rumänien, Ukraina. Bolaget grundades 1995. Medicover driver öppenvårdsmottagningar, sjukhus, specialistvårdsenheter och laboratorier.

Aktien handlas på Stockholmsbörsens lista för medelstora bolag. Totalt finns Medicover 670 depåer hos Avanza, vilket innebär en ökning med 54 procent under den senaste månaden.

Totalt sett innehåller listan flest forsknings- och läkemedelsbolag som Sedana Medical, New Nordic Healthbrands, RaySearch Laboratories, Toleranzia och Intervacc.

Några bygg- och fastighetsbolag har letat sig in på listan som Logistri, Tre kronor Property Investment och Concent Holding.

Två av bolagen sysslar med miljö- och hållbarhet som EcoRub och Minesto. EcoRub har utvecklat en teknik där man av återvinner gummi och plast och skapar något som kallas för termoplastiskt gummi. Det materialet används i sin tur i arbetsplatsmattor, foderringar, stallmattor och halkskyddsmattor till båtar. Omsättningen för 2017 landade på 4,4 miljoner kronor. Rörelseresultatet landade på -610 000 kronor.

Minesto sysslar med marin energi i form av vattenkraftverk som möjliggör energiutvinning ur havets vattenströmmar. Det unika med uppfinningen med Minestos metod gör det möjligt att utnyttja långsamma vattenströmmar som till exempel tidvatten. Företaget har funnits sedan 2007 och har fått bidrag från EU:s strukturfonder. Under 2017 gjorde man en förlust på nära 8 miljoner kronor och omsatte drygt 38 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -