Tullkriget kan avgöra börshumöret

Makroveckan Handelskonflikten mellan USA och Kina lär fortsätta att dominera det finansiella nyhetsflödet under veckan som kommer. Inflationssiffror för mars bör dock också röna stort intresse.

Förra veckan var minst sagt stökig på finansmarknaden när tullutspelen mellan Kina och USA avlöste varandra och tidvis satte skräck i investerarna. Ändå är det genomgående ganska små rörelser på de flesta av världens börser när veckan kan summeras.

I Sverige stannade nedgången på lite knappt 1 procent. Ungefär i paritet med USA-börsen medan genomsnittsbörsen i EMU-området steg med ungefär lika mycket.

Oljepriset föll tillbaka något efter höga amerikanska lagersiffror och tecken på ökad amerikansk oljeproduktion. Brentolja kostar kring 67,4 dollar per fat.

Den svenska kronan fortsätter att tappa och handlas nu kring de lägsta nivåerna sedan 2010. Möjligen kan kronan komma att få lite respit om torsdagens svenska inflationssiffror studsar upp i den grad som analytikerna väntar sig. Efter några synnerligen svaga månader ska inflation åter orka upp över inflationsmålet är konsensusprognosen.

Mycket av marknadens fokus lär annars hamna på handelsdispyten mellan Kina och USA. Donald Trumps twitterflöde lär följas med lupp och på tisdag håller den kinesiska presidenten Xi Jinping tal i samband med en asiatisk konferens. Hur de bägge ledarna väljer att uttrycka sig betyder givetvis mycket för börshumöret. En öppning för förhandlingar eller eskalering är den stora frågan?

Annars är det här en vecka fylld av inflationssiffror och, vid sidan av de svenska, blir onsdagens amerikanska inflationssiffra högintressant. Även i USA väntas inflationen ha tickat upp i mars och det öppnar i så fall upp diskussionen kring den amerikanska centralbankens räntehöjningsplaner. Det penningpolitiska protokollet från det senaste räntemötet publiceras dessutom samma dag.

Måndag

Högintressant att se om SEB:s boprisindikator fortsätter att stärkas och visa på en stabilisering av bostadsmarknaden. Troligen har investerarförtroendet i EMU-området dämpats efter den senaste tidens turbulens på finansmarknaderna.

Tisdag

Norska inflationssiffror väntas ha tickat uppåt och kan ge en viss indikation på var torsdagens svenska inflation kan tänkas landa. Den norska kronan kan få en skjuts uppåt på inflationsbeskedet. Mycket av marknadens fokus lär hamna på det tal som den kinesiska presidenten Xi Jinping håller på en asiatisk konferens och där tullbråket kan kommenteras.

Onsdag

Frågan är om de svenska inflationsförväntningarna dämpats efter de låga inflationsutfallen eller om penningmarknadens aktörer även tar fasta på att högre energipriser och svag krona lär få inflationen att studsa upp framledes. Håll också koll på de amerikanska inflationssiffrorna som väntas ha stigit i mars och kan få räntediskussionen att blossa upp. En starkare dollar ligger i korten.

Torsdag

SEB publicerar småhusbarometern för mars och vi räknar med stabila priser. Mycket intresse lär också riktas mot inflationsutfallet för mars. Det väntas en ganska ordentlig uppstuds i prisutvecklingen och blir det fallet kan nog den negativa trenden för den svenska kronan komma att brytas samtidigt som riksbanksdirektionen drar en lättnadens suck. Högre energipriser och prisimpulser från en svag krona bidrar till uppgången.

Fredag

Kinesiska handelssiffror för mars är givetvis ett hett ämne sett till den pågående tullstriden. Marssiffrorna störs dock av det kinesiska nyårsfirandet och är svårtolkade men ett kraftigt handelsöverskott skulle givetvis ge Donald Trump vatten på sin kvarn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -