Här är bästa hedgefonderna

Fonder Första kvartalet har varit stökigt med tvära kast och ökad volatilitet. Det är en miljö som brukar föredras av snabbfotade hedgefonder. Placera har listat första kvartalets vinnare och förlorare bland hedgefonderna.

Det globala hedgefondsindexet HFRX har backat med 1 procent hittills i år. Det är kanske inte riktigt vad vi hade räknat med, men det är ett brett index som omfattar många olika hedgefondsstrategier. Och den största gruppen hedgefonder de så kallade lång/kort aktiehedge brukar i regel vara långa och ha en ganska stor nettoexponering mot aktier vilket innebär att de stiger med börserna. De har svårare att generera positiv avkastning när börserna sjunker.

CTA-hedgefonder, som oftast är så kallade trendföljande hedgefonder, har haft det tuffast. Det har varit tvära kast de senaste två månaderna med frånvaro av längre och tydliga trender. Precis den miljö som huvuddelen av fonderna inte gillar. Enligt HFRX har CTA-index backat drygt 3,2 procent i år.

Men det finns flera vinnare, lång/kort aktiehedgefonder med inriktning mot teknologi och hälsovård har avkastat knappt 6 procent i år. De presterade också mycket bra under 2017.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se hur utvecklingen har varit det första kvartalet. Spridningen mellan den bästa och sämsta hedgefonden är stor. Det skiljer 25 procentenheter i avkastning. Den bästa har stigit med knappt 10 procent och den sämsta har fallit med drygt 14 procent.

Vinnarlistan innehåller en stor blandning med olika hedgefondsstrategier. Det är allt från lång/kort aktiehedgefodner med inriktining på hälsovård till fonder med fokus på räntestrategier och rena CTA:s. Alltså fonder med helt olika risknivå.

 

 

Överst på listan hittar vi GAM Star Emerging Alpha. Fondens historiskt sett låga risknivå gör att den överraskar när den lägger sig i topp. GAM eller Global Asset Management är ett Schweiziskt fondbolag som aktivt förvaltar knappt 1 400 miljarder kronor åt olika kunder.

Fonden letar i huvudsak aktier på tillväxtmarknaderna. Fonden har investerat drygt halva fonden asiatiska och östeuropeiska aktier. Och fondens nettoexponering mot aktiemarknaden är låg på endast en tredje del. De största innehav är Thailändska petrokemikoncernen Indorama Ventures och den cypriotiska banken TCS Group Holding.

Högt upp på listan hittar vi den svenska hedgefonden Rhenman Healthcare Equity. Fonden har inlett året starkt med knappt 9 procents uppgång. Fonden var fjolårets bästa hedgefond och utklassade övriga hedgefonder med en avkastning på hela 36 procent. Fonden investerar i bolag inom läkemedel, bioteknik och hälsovård. Rhenman Healthcare Equity har betydligt högre risk än GAM fonden.

Henrik Rhenman.

Fondens största långa innehav är den schweiziska läkemedelsjätten Roche och det betydligt mindre irländska biomedicinbolaget Horizon Pharma.

En aktör som lyckats riktigt bra är Aktie-Ansvar. De har en fond med på listan och två av deras fonder har precis placerat sig utanför topplistan.

Aktie-Ansvar Kvanthedge är den fond som avkastat bäst på 4,3 procent. Fonden har en modellbaserad systematisk och kvantitativ strategi och förvaltas sedan i maj 2017 av Björn Löfdahl. Utifrån fundamental information bestämmer modellen investeringsinriktning som till stor del sker genom terminshandel på olika tillgångsmarknader.

 

Överst på förlorarlistan hittar vi tre stycken så kallade CTA-hedgefonder. CTA-hedgefonder följer trender i marknaderna och investerar där trenderna är starkast. Det betyder att fonderna köper när marknaden trendar uppåt och säljer när den vänder ned, och vice versa. De trivs allra bäst när aktiemarknaderna eller andra tillgångsslag faller eller stiger kraftigt under en längre period.

De trivs alltså inte i miljön vi har haft de senaste två månaderna med frånvaro av tydliga och långa trender samt flera tvära trendvändningar. Det har tyngt resultaten för flera namnkunniga CTA-förvaltare.

RPM Galaxy har utvecklats klart sämst men en avkastning på minus 14 procent. Fonden använder sig av ett mindre antal väletablerade CTA:s som domineras av trendföljande förvaltare. De två senaste månaderna har man i princip tappat avkastning i alla tillgångslag förutom räntor. Det största fallet är för aktier.

Vi hittar också en av världens största CTA-hedgefonder, det svenska fondbolaget Lynx, högt upp på förlorarlistan. Lynx Dynamic har backat nästan 10 procent under kvartalet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -