Vietnam är årets fondvinnare

Fonder Årets första kvartal har varit svängigt för fondsparare. Januari inledes med stora uppgångar som sedan byttes till breda nedgångar i februari följt av en ganska tråkig utveckling i mars. Volatiliteteten och osäkerheten är tillbaka.

Senaste kvartalets ökade oro på finansmarknaderna har bjudit på stora upp- och nedgångar. För den svenska fondspararen har en globalindexfond avkastat plus minus noll, mätt i svenska kronor. Men det har varit stor spridning i avkastning, i slutet av januari var avkastningen 3,5 procent. I mitten av februari var den minus 3,7 procent.

De amerikanska börserna har bjudit på liknande svängningar, med en negativ avkastning på knappt 1 procent. Det är i nivå med Stockholmsbörsens utveckling under kvartalet inklusive utdelningar. Men de tydligaste vinnarna hittar vi på tillväxtmarknaderna. Latinamerika har gått bäst och sticker ut med uppgångar på drygt 10 procent. Brasilien och Mexico väger hela 83 procent i index.

Östeuropa är en annan vinnare, här har index ökat knappt 6 procent. Breda tillväxtmarknadsindex som omfattar hela 24 länder och 850 bolag, har avancerat med en 3 procent.

Den svenska kronan har tappat i värde under kvartalet, vilket hjälpt till att öka värdet på utländska fondinvesteringar. Den amerikanska dollarn har ökat i värde med två procent. Euron har ökat betydligt mer, hela 4,7 procent från 9,8 kr till 10,30 kr.

Placera har listat fondvinnare och fondförlorare från Avanzas fondutbud. Det skiljer knappt 30 procentenheter mellan bästa och sämsta fond.

Hela nio av tio fonder på vinnarlistan består av tillväxtmarknadsfonder. Den resterande fonden har fokus på teknikbolag.

Fondbolaget Tundra fonder intar de tre översta platserna. Bäst har Tundra Vietnam avkastat följt av Tundra Frontier Markets Africa Fund och Tundra Sustainable Frontier Funds. Tundra Vietnam har stigit med knappt 18 procent. Fonden är en aktivt förvaltad aktiefond med inriktning på den vietnamesiska marknaden. Det är en koncentrerad fond där de 10 största innehaven väger drygt 50 procent. Största sektorer i fonden är fastighetsbolag med 29 procent och finansbolag med 19 procent.

Vi hittar fler riktiga aktieraketer som ligger bakom årets starka uppgång. Bästa avkastning har fastighetsbolaget Dat Xanh Real Estate haft med en 70 procentig uppgång. Det är fondens femte största innehav på 5,6 procent. Fondens största innehav företagskonglomeratet Vingroup avkastning på 60 procent skäms inte heller för sig.

Den starka vietnamesiska börsen har fått stöd av ökat intresse från utländska investerare och bra makrostatistik som stigande inköpschefsindex.

Vi hittar tre Rysslandsfonder på topplistan. De har avkastat bättre än kategorisnittet för Rysslandsfonder på 8,9 procent. Bäst av Rysslandsfonderna har Pictet-Russian Equities utvecklats, med knappt 12 procents avkastning. Fonden investerar långsiktigt i ryska bolag. De två största innehaven i fonden är Sberbank of Russia och TCS Group Holding. Båda bolagen väger tillsammans knappt 16 procent av fondens värde.

Vid en genomgång av Rysslandsfonderna på topplistan så har alla stora investeringar i Sberbank of Russia. Det är inte så konstigt då det är Moskvabörsens största bolag mätt i börsvärde. Aktien har stigit med drygt 11 procent sedan årsskiftet. Moskvabörsen har fått stöd av fortsatt oljeprisuppgång och ytterligare en räntesänkning från ryska centralbanken.

De två latinamerikafonderna på vinnarlistan är Templeton Latin America och Nordea 1 – Latin America Equity. De har uppgångar på drygt 11 procent jämfört med kategorisnittet för Latinamerika fonder som ökat med 7,4 procent.

En teknikfond letar sig in på topplistans tiondeplats. GAM Star Technology A USD. Fonden investerar med tyngdpunkt i amerikanska teknikbolag. Hela 75 procent placeras där. Näst största marknad är kinesiska teknikbolag på knappt 10 procent.

Fondens två största innehav är Microsoft och Amazon. Men det är fondens tredje största innehav Seagate Technologies som sticker ut med en 40 procentig avkastning i år.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt ädelmetaller med fyra ädelmetallfonder på bottenlistan. Kategorisnittet för ädelmetallfonder har backat 8,8 procent i år trots ett stigande guldpris.

Men det är inte bara ädelmetallfonder på förlorarlistan vi hitta även fyra Indienfonder. Indienfonder hörde till några av 2017 års fondkategorivinnare. Sämst avkastningar av alla Indienfonder har Jupiter Indien Select med minus 10 procent. Bombay-börsen har inte gillat uttalande om ökade ståltullar och den har även påverkats av ett omfattande bedrägeri mot den statligt ägda banken Punjab National Bank. Sannolikt har flera utländska investerare minskat risken och tagit hem vinster från fjolårets uppgång viket pressat börsen.

Av listans fyra ädelmetallfonder hittar vi med Invesco Gold & Precisus Metals i botten. Nedgången för de fyra fonderna är klart större än guldprisets utveckling. Guldprisets utveckling har varit oförändrat i svenska kronor första kvartalet i år. Att fonderna utvecklats sämre än guldpriset har att göra med att de investerar i gruv- och prospekteringsbolag och inte i fysiskt guld.

Ädelmetallfonderna investerar i utvinningsbolag som påverkas av många fler faktorer än guldpriset. Ädelmetallaktier har aktierisk, bolagsspecifika faktorer som utvinningspotential, finansieringskostnad, produktionskostnader och politiska risker då flera har guldutvinning i vissa diktaturer.  

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -