Heta Listan: Skakig börs slår hårt

Börs Heta listan hamnade mitt i hetluften när jordskalvet gick på de amerikanska börserna i förra veckan. Alla tre affärsförslag på vår lista föll under respektive stop loss-nivå, vilket också innebär att trion lämnar listan och vi bokför tre negativa utfall.

Volatila Square hade som mest givit oss närmare 12 procents avkastning. Kursfallet från toppnoteringen är alltså ganska kraftigt och närmare 20 procent. Även affärsförslaget United Rentals gick från vinst till förlust.

Inför helgen övervägde vi att göra en mer vågad manöver denna vecka. Att återigen plocka in Square och United Rentals till marknadspris. Samt att plocka in Macy’s under sin triggerkurs. Planen lades i tron om att det skulle komma en positiv rekyl på USA-börsen. Istället var tisdagsbörsen rejält sur. Därför läggs den planen åt handlingarna.

Vår inställning till Stockholmsbörsen förblir passiva. Trenden har blivit svagare och till dess att vi får se en bottenformation håller vi oss avvaktande.

 

Trots svagheterna på världensbörser ser det ut som att en sektor står inför en återhämtning. Två amerikanska klädkedjor gör sällskap som kandidater denna vecka. Båda känns igen sedan tidigare på Placera. Ny på Heta Listan inför denna vecka är en attraktiv lågpriskedja. Även skatteplaneraren Intuit och Macys ligger kvar som kandidater.

Burlington Stores (BURL)

Trigger 135,00. Målkurs 155,00. Stop loss 128,00.

Lågpriskedjan Burlington säljer överskottslager och utgångna klädkollektioner. Erbjudanden är kraftigt rabatterade och riktar sig mot hela familjen. Bolaget har närmare 600 butiker i 45 deltastater samt i Puerto Rico.

Tillskillnad mot många andra klädkedjor och varuhus har Burlington ökat vinsten per aktie med mellan 35–40 procent de senaste två räkenskapsåren. Även framgent förväntar sig analytikerna en god vinsttillväxt, om än inte lika hög som tidigare. I år väntas vinsten öka med 33 procent och de två räkenskapsåren därefter med 15 respektive 13 procent.

I jämförbara butiker ska försäljningen tiga med knappa 3 procent årligen. På det hela taget innebär det en omsättningstillväxt på över 8 procent, år 2018 och 2019.

Värderingen motsvarar den för svenska H&M under glansdagarna. P/E-talet är 19,5 på nästa år, men PEG-tal på 1,1 är hyggligt.

Köp aktien om den stiger över 135,00 dollar och sätt stopp vid 128,00 dollar.

Macys (M)

Trigger 30,50. Målkurs 35,00. Stop loss 26,00.

Den amerikanska varuhuskedjan Macys har haft det minst sagt motigt på börsen de senaste två åren. Från toppnoteringen kring 70–75 dollar föll aktiepriset till som lägst under 18 dollar. Tekniskt ser kursen ut att ha bottnat och nyligen syntes ett gyllenekors i aktiegrafen.

Idag kostar en aktie drygt 30 dollar, vilket värderar bolaget till p/e 7 på årets förväntade vinst. Direktavkastningen väntas bli 5,7 procent. Vinstestimaten för kommande år är inte lika attraktiva. Värderingen stiger om vi blickar framåt. På 2020-års resultat pratar vi istället om p/e 9, enligt Factset konsensus. Stormen har alltså inte blåst över om man ska tro analytikerna. Men det finns skäl att tro på en återhämtning för aktien.

Omsättningen har krympt under åren det talades dagligen om varuhusdöden. År 2016 minskade försäljningen i jämförbara butiker med 3 procent. Året därefter minskade omsättningen med 3,5 procent och under 2018 krymper omsättningen med 2,2 procent om analytikerna får rätt.

Men har Macys sett 34 raka kvartal med mer än 10-procentig tillväxt i sin e-handel. Bolaget är en av topp fem e-handlar i USA, enligt Seeking Alpha.

Om Macys e-handel skulle värderas till fyra gånger omsättningen (som Amazon gör) vore värdet enbart på den delen 20 miljarder dollar, eller 67 dollar per aktie. Nu är det väl mycket att hoppas på. Och Amazon lönsamhet kommer främst ifrån affärsområdet Web Services. Äpplen och päron men det säger någonting om Macys krisvärdering i nuläget.

Bolaget har också betydande fastighetstillgångar. Herald Square i New York, State Street i Chicago och Union Square i San Francisco tros vara värda uppåt 7 miljarder dollar, nästan lika mycket som Macys börsvärde (cirka 9 miljarder dollar). Knuten i fastighetsresonemanget är att de sannolikt aldrig kommer säljas. Men värdet finns där.

Macys äger också den snabbt växande make up-kedjan Bluemercury, som vuxit från 62 butiker 2015 till 157 stycken idag. Här finns vidare potential.

Köp aktien om den stiger över 30,50 dollar och sätt stopp vid 26,00.

Intuit (INTU)

Trigger 180,00. Målkurs 216,00. Stop loss 171,00.

Veckans nya kandidat känns igen sedan tidigare och har återigen fastnat i vårt filter. Aktien figurerade på Heta Listan för ett och ett halvt år sedan och kostade då 117 dollar.

Intuit kan liknas vid något av ett amerikanskt Fortnox. Bolaget säljer bland annat digitala produkter för hantering av skatter och en plattform för bokföring, fakturering och full koll på ekonomin i småföretag. Applikationen Mint hjälper privatpersoner att ta ett helhetsgrepp om sin ekonomi. Övriga varumärken har namn som Turbotax och Quickbook.

En molnbaserad version av skatteplaneringsprogrammet Turbotax har nyligen lanserats och förväntningarna är höga inför årets deklarationssäsong. Programmet ger skattekonsulter direkt tillgång till kundernas information via webben, vilket öppnat en marknad värd totalt 20 miljarder dollar. Plattformen har idag 2 000 ansluta experter redo att svara på kundernas frågor om skatten.

Bolaget har nästan uteslutande amerikanska kunder, vilket innebär att bolaget gynnas av Trumps skattepolitik. Intuit värderas till p/e 33 och väntas samtidigt öka vinsten per aktie med mer än 20 procent under 2018.

Framförallt är trenden i aktien stark. Vårt affärsförslag bygger på scenariot att vi kanske får ett tekniskt kursutbrott på ovansidan när aktien stiger över 180,00 dollar.

Köp Intuit om aktien stiger över 180,00 dollar och sätt stopp vid 171,00 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -