PPM-fonderna som gick bäst

Privatekonomi: Det gick bra för PPM-spararna under förra året, bäst gick det för soffliggarna och de som valt att investera i Kina och Indien. Det visar Pensionsmyndighetens nya rapport.

Förra året hade fonderna inom premiepensionen i genomsnitt en utveckling på 12,9 procent. Soffliggarna, de som inte gjort något aktivt val fick i genomsnitt högst avkastning.

"Sett till totalen för samtliga sparare hade det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa bättre värdeutveckling än genomsnittet för de sparare som valt andra fonder; 14,4 procent mot 11,3 procent", säger Bengt Norrby, statistiker på Pensionsmyndighetenoch författare till till rapporten Premiepensionen - pensionsspararna och pensionärerna 2017.

Dygt hälften av alla PPM-sparare har sina pengar placerade i AP7 Såfa och det motsvarar cirka 33 procent av det totala fondkapitalet. Det betyder att många svenska pensionsspare kan glädja sig åt att de har varit inaktiva. Även historiskt sett har soffliggarna fått högre avkastning än snittet.

Rapporten visar att avkastningen sedan start i AP7 Såfa har varit i genomsnitt 9 procent. Motsvarande avkastning för pensionssparare med egen portfölj har varit 6,6 procent.

"Genomsnittlig avkastning för samtliga fondsparare har därmed varit 7,1 procent", säger Bengt Norrby.

Den enskilt bästa fondkategorin under 2017 var Indien där index steg med nära 30  procent tätt följt av Kina där index steg drygt 29 procent.

Den bästa fonden under 2017 var JPMorgan Funds – China Fund A (dist) med en värdeutveckling på plus 44 procent.

Andra viktiga kategorier var Global som klättrade drygt 13,5 procent. Nya marknader steg drygt 24,5 procent och Nordamerika och USA plus 10 procent.

Sämst värdeutveckling för aktiefonder var det i kategori Ryssland med en uppgång på måttliga 0,4 procent. 2016 var kategori Ryssland den bästa kategorin.

Högst upp på 2017 års topp-tio-lista över de mest valda PPM-fonderna ligger förra årets listetta, Swedbank Robur Technology.  Fonden hette tidigare Swedbank Robur Contura och var den fond som flest pensionssparare valde vid första valet år 2000. Didner & Gerge Aktiefond har passerat AMF Aktiefond Sverige och ligger på andra plats.

Nykomling på listan är AP7 Aktiefond medan Swedbank Robur Sverigefond MEGA har halkat ned från listan.

Källa: Pensionsmyndigheten. De tio mest valda fonderna bland pensionssparare med egen portfölj, rangordnade efter antal sparare som valt fonden, i slutet av 2017

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -