Tuff prispress för pensionsbolag

Privatekonomi: Prispressen skördar nya offer i pensionsbranschen och nu lever många livbolag på lånad tid. Mer varsel och uppköp väntar.

Nyligen meddelade livbolaget Movestic att det kommer att göra sig av med 20 procent av personalen. Movestic uppger att nedskärningarna beror på effektivisering och digitalisering. 

"Det är självklart ett tufft beslut att genomföra besparingar som drabbar våra medarbetare, särskilt i tider då det går så bra för oss finansiellt", säger vd Linnéa Ecorcheville i en kommentar.

Linnéa Ecorcheville

Nyligen stod det klart att Movestic blivit ett av fem valbara bolag för fondförsäkring i parternas upphandling till ITP, tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän. Avgifterna på upphandlade fonderna inom ITP ligger en bra bit under de avgifter Movestic är vana vid.

Eftersom intjäningen varit för låg har bolaget tidigare tackat nej till att vara med i upphandlingen. Men nu har man accepterat lägre intjäning vilket får konsekvenser för personalen som måste minskas för att få affären att gå ihop.

Movestics åtgärder är ett tydligt tecken på att pris- och avgiftspressen nu sätter sina spår även i livbolagen. Hittills har bolagen kunnat hålla uppe lönsamheten genom att kunder i gamla avtal suttit kvar med höga prisnivåer. Men de gamla stockarna kommer inte att finnas kvar för evigt. I takt med att 40- och 50-talisterna går i pension kommer det att svida för många livbolag.

”Än så länge lever man på lånad tid eftersom många kunder inte flyttar ur gamla avtal med höga priser för att de inte kan, eller inte bryr sig”, säger Mikael Nyman, pensionsexpert på Pensionsnyheterna.

 Mikael Nyman

Dessutom pressar de låga ITP-priserna marginalerna hos livbolagen och kunderna väljer i allt större utsträckning att placera en större andel av nysparandet i index- och lågprisprodukter vilket även slår mot affären utanför kollektivavtalen.

Mikael Nyman menar att alla livbolag riskerar att drabbas av prispressen men de som verkar på oligopolmarknader och är ickevalsalternativ kommer att klara sig undan hyfsat bra, så länge de har parternas gunst.

Det handlar om Alecta, AMF och Folksam. Dessutom har de idag låga kostnader eftersom de är stora och får in sina kunder gratis.

”Sen kan det räcka att titta på listan över de bolag som inte kom med i upphandlingen till ITP. De har endera för höga avgifter eller får dåliga produkter enligt parterna. Och då blir det svårt att verka eftersom lejonparten av nya premier kommer från lågt prissatta upphandlade alternativ”, säger Mikael Nyman

"Eftersom den privata sparmarknaden torkat upp efter att avdragsrätten slopades, är det egentligen bara tjänstepension som blir kvar. Det finns vissa möjligheter på marknaden utanför kollektivavtalen men kollektivavtalens priser smittar".

Om bolagen bara får in en tredjedel av de avgifter de fick tidigare behöver de tredubbla det förvaltade kapitalet utan att öka kostnaderna för att ha samma resultat på sista raden.

"Det betyder i sin tur att fondförsäkringsbolagen skär ned på sina fondutbud. Ju mer de har i en fond desto bättre betalt får de. Både Skandia och Länsförsäkringar har slimmat utbudet och slängt ut hundratals fonder av just det skälet. Så både försäkringsbolagen, fondbolagen och distributörerna måste dra åt svångremmen".

Enligt Mikael Nyman är lösningen konsolidering, han räknar med flera uppköp framöver.

Vinnarna på prispressen är kunderna. De får sitt sparande hanterat till betydligt lägre priser än tidigare.

Socialminister Annika Strandhäll välkomnar utvecklingen eftersom pensionssparande inte ska finnas till för marknaden utan för att skapa trygghet under ålderdomen för vanliga människor.

"Tjänstepensionerna är parternas ansvar men en del av det samlade svenska pensionssystemet. De har även blivit en allt viktigare del av den totala pensionen. Därför är det självklart bra om avgifter pressas och att så många som möjligt hamnar i konkurrenskraftiga fonder", säger hon till Placera.

Annika Strandhäll

Hon får medhåll av Stefan Thelenius, pensionsexpert på Kosumenternas Försäkringsbyrå. Han menar att det är positivt med lägre avgifter utifrån ett konsumentperspektiv, givet att innehållet inte blir sämre och att försäkringskollektivet inte drabbas negativt.

Stefan Thelenius

"Vi har sett att en del bolag har sänkt sina avgifter. Den ökande transparensen kring avgifternas betydelse bidrar till en prispress i marknaden och vi ser att en del bolag har börjat erbjuda olika typer av mer avskalade produkter utan individuell rådgivning. Ökat produktutbud där konsumenten kan välja innehåll och prisnivå utifrån egna preferenser är positivt tycker vi", säger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -