Fängelseaktier ingen semester

Börs Amerikanska fängelseaktier har inte varit någon lyckad investering senaste året trots det stora antalet fängelsekunder i USA och trots president Trumps tal om hårdare tag.

I hela världen avtjänar idag cirka 10 miljoner människor ett fängelsestraff. Av dessa sitter drygt 2 miljoner i ett amerikanskt fängelse. De statliga och federala fängelserna i USA är fullbelagda samtidigt som antalet interner väntas öka under de kommande åren. 

Ungefär 5 procent av USA:s interner sitter i ett privat fängelse. Den privata amerikanska fängelsemarknaden är världens största och omsätter i runda slängar 5,3 miljarder amerikanska dollar per år.

Det finns två privata börsnoterade aktörer på den amerikanska fängelsemarknaden. GEO Group och CoreCivic. De kontrollerar två tredjedelar av marknaden.

GEO Group grundades 1984 och har varit börsnoterat sedan 1996. Förutom fängelser erbjuder man också transportservice av fängelsekunder. Bolaget äger och driver även fängelser i Australien, Sydafrika och Storbritannien. Huvuddelen av verksamheten finns dock i USA. GEO:s amerikanska del har 75,000 platser fördelat på 64 fängelser. Fängelserna utanför USA har 8000 platser.

CoreCivic börsnoterades 1998. Bolaget äger och driver 48 fängelser och 27 hem för personer som suttit länge i fängelse och som snart ska friges. Totalt har man 88 400 platser i 20 amerikanska delstater.

Utöver den grundläggande fängelseverksamheten erbjuder CoreCivic utbildnings- och återanpassningstjänster för de intagna.

De två noterade fängelsaktierna steg kraftigt i samband med att Donald Trump valdes till president i november 2016. GEO:s aktie fördubblades inom ett par månader. Det gjorde också CoreCivics aktiekurs. Sedan i somras har båda aktierna sakta backat och har nu tappat cirka två tredjedelar av uppgången sedan presidentvalet.

Under president Obama diskuterades milda straff och att helt förstatliga fängelsesektorn, vilket ledde till stark press på aktierna. CoreCivics aktiekurs halverades och Geo Groups aktie rasade 40 procent.

När Trump blev president försvann det hotet. Istället vädrade investerarna morgonluft när Trump talat om hårdare tag mot kriminella.

Även utnämningen av justitieminister Jeff Sessions uppmaning till USA:s domare att alla drogrelaterade brott ska dömas så hårt som lagen tillåter tolkades in som positivt av fängelseinvesterarna.

Det hårdare tonläget har dock inte omsatts i fler internerade personer, vilket fått fängelseaktierna att falla tillbaka igen.

Det pekar på vad som är den stora risken med att äga fängelseaktier. Även om det kan tyckas vara en stabil verksamhet så är den politiska risken skyhög.

Trots det ser analytikerna stor uppsida i både CoreCivic och i GEO Group. Den genomsnittliga riktkursen är på 29,25 respektive 30,33 amerikanska dollar per aktie, enligt Factset. På CoreCivic sätter två av tre analytiker köp och på GEO Group sätter häften köp och resterande del behåll.

Största ägare i CoreCivic är fondbolaget Vanguard med 17 procent av aktierna, följt av Blackrock med 8,6 procent och Fidelity med 4,6 procent. De tio största ägarna i bolaget kontrollerar 42 procent av ägandet.

När det gäller GEO Group är det likaledes Vanguard som är största ägaren med 17 procent följt av Blackrock med 10,5 procent och Cohen & Steens som äger 9,3 procent. De tio största ägarna kontrollerar 60 procent av bolaget. 

CoreCivic handlas för närvarande till ett p/e-tal på 13 för innevarande och kommande år. Direktavkastningen ligger på höga 8,7 procent, enligt 4-traders.

GEO Group handlas till p/e-tal på 15 för innevarande år och på 13 för 2019. Direktavkastningen i år väntas bli 9,7 procent respektive 10,2 procent för 2019.

Både CoreCivic och Geo Group är så kallade Reits, vilket innebär att minst 90 procent av vinsten ska ges löpande i form av utdelningar. Fördelen med en Reit är den är skattebefriad.  

USA:s befolkning utgör cirka 5 procent av jordens befolkning trots det finns cirka 25 procent av världens totala antal fängelsekunder i landet. En anledning till detta var de utbredda drogproblemen under 70- och 80-talet då flera delstater införde minimistraff för droginnehav.

Enligt amerikanska Bureau of Justice Statistics sitter 670 personer per 100 000 invånare i fängelse i USA. Motsvarande siffra i Sverige i dag är 53 personer.

Antalet fängelsekunder i USA har gått ner sedan toppåret 2008, då 760 personer per 100 000 satt inlåsta.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -