Det värsta kan vara över

Makroveckan Efter en turbulent vecka där handelskrig, geopolitik och svajig konjunktur fick investerarna att söka sig till säljknappen kan man hoppas på lite lugnare finansklimat framöver.

Förra veckan blev tung på de flesta av världens finansmarknader. Den svenska börsen backade med nästan 4 procent och hamnade med det ganska långt ner på förlorarlistan. Dessutom försvagades den svenska kronan kraftigt, vilket tyder på ett visst säljtryck från utländskt håll.

Det fanns gott om orsaker för investerarna att trycka på säljknappen. Högst hamnar risken för ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina där visserligen kineserna lanserat motåtgärder mot Trumps tullar men ändå valt att agera förhållandevis milt. Ett möjligt positivt tecken.

Att Trump dessutom valt in ett par riktigt hökar i sin innersta krets har bidragit till ökade geopolitiska spänningar. Något som bland annat syns in ett stigande oljepris där Brentoljan åter passerat 70 dollar per fat.

En tredje faktor har varit lite svajiga konjunktursignaler, framför från EMU-området. Inte så att det är en lågkonjunktur i vardande men att konjunkturtoppen nu kan vara passerad.

Alla de här faktorerna finns fortfarande i högsta grad i spel och kommer att bidra till fortsatt finansiell turbulens även om vi bedömer att det värsta kan vara över.

I veckan som kommer blir det därför högintressant med tisdagens konjunkturbarometrar för Sverige och EMU-området. De här undersökningarna bygger på ett betydligt bredare underlag än de inköpschefsindex som ibland kan vara lite skakiga. Mindre nedgångar är väntade men fortfarande ska indikatorerna peka mot en robust tillväxt och kanske kan det få investerarna på lite bättre humör.

På torsdag publiceras inflationssiffror för Tyskland och USA som väntas peka mot fortsatt lågt inflationstryck i dessa ekonomier. Därmed hastar det inte med penningpolitiska åtstramningar. Noterbart är att ränteförväntningarna i USA gått ner efter den senaste räntehöjningen.

Mycket av finansmarknadens fokus lär annars på Donald Trumps göranden och låtanden. Den mer oberäknelige Trump har återvänt, sett ur investerarnas perspektiv. Samtidigt är ett positivt börsklimat viktigt för Trump som gärna mäter sin framgång i den amerikanska börsens utveckling.

Måndag

Relativt tomt på makroagendan men intressant att höra vad vice riksbankschefen Cecilia Skingsley har att säga om det ekonomiska läget och den senaste tidens turbulens.

Tisdag

Konjunkturinstitutet (KI) publicerar de senaste resultaten från sina enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Den sammanväga barometerindikatorn väntas ha sjunkit något. Mest intressant blir att se om optimismen i industrin håller i sig och hur mycket humöret i byggsektorn har påverkats av en lite svalare bostadsmarknad. Dessutom publicerar KI ny prognos och fokus ligger nog främst på vad de tror om svensk inflation och räntor.

Onsdag

Detaljhandeln har gått lite småsegt i Sverige under senare tid och februari verkar ha följt den trenden. Ovanligt kallt väder kan ha påverkat detaljhandeln negativt, liksom oron på bostadsmarknaden.

Torsdag

Inflationen i Tyskland väntas ha tickat upp en bit i februari men en ligger fortfarande under centralbankens inflationsmål. Då har ändå Tyskland de högsta löneökningarna i EMU-området. I USA publiceras deflatorn för den privata konsumtionen. Ett av Federal Reserves viktigaste inflationsmått. Den väntas ligga stabilt på 1,7 procent och inte föranleda några förhastade räntehöjningar.

Fredag

Långfredag och de flesta europeiska finansmarknader håller stängt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -