Så tar du dig ur skuldträsket

Privatekonomi: Hushållens konsumtionslån ökar i snabbare takt än övriga skulder. Rikedomscoachen Charlie Söderberg ger sina bästa tips på hur du tar dig tillbaka om du dragit på dig stora skulder.

"Vi har en övertro på andras inverkan på vår ekonomi och en undertro på vår egen möjlighet att påverka densamma", säger Charlie Söderberg.

Charlie Söderberg

För de flesta är han mest känd som programledare för Lyxfällan i TV3 där han hjälpte grovt skuldsatta familjer på benen.

Charlie är föreläsare, coach och utbildare och har de senaste tio åren specialiserat sig på de synsätt och beteenden som skapar rikedom i vårt liv. Han titlar sig idag som "Rikedomscoach".

"I de flesta fall har man en obalanserad och riskabel ekonomi en lång period innan det faktiskt leder till synliga ekonomiska problem, så som betalningsanmärkningar".

De negativa effekterna kommer långt efter att de negativa tankemodellerna, beteendena och vanorna är etablerade.

”Om alla rökare blödde en deciliter ur munnen vid varje cigarett så skulle ingen röka, samma sak är det med ekonomin”.

Om man hamnat där hur motiverar man sig att ta sig därifrån?

"Det första steget är att se sanningen i vitögat och konstatera hur läget är, vare sig värre eller bättre och sedan ta reda på vilka beteenden som tagit dig dit utan att vare sig svartmåla eller skönmåla dig själv. Du behöver ta ansvar för din situation och inse att har jag tagit mig hit kan jag ta mig här ifrån, frågan är bara hur".

Steg nummer två att skapa sig en plan för att ta sig tillbaka. Charlie Söderbergs erfarenhet är att människor klara både ett, två och fem tuffa år med en rad uppoffringar om man har en plan man själv tror på och som faktiskt visar att det finns ljus i tunneln.

"Här kan man verkligen behöva hjälp att tänka, bolla med de som har erfarenheter eller specialkompetenser, ta kontakt med och förhandla med fordringsägare och så vidare. Det är alltså viktigt att vara öppen och inte försöka dölja sin situation vilket förstås kan vara lockande för många".

Är en budget ett bra sätt att minimera risken?

"Absolut, att veta exakt var man är på kartan är extra viktigt när marginalerna är små och du behöver komma i mål. Det är också viktigt att ha en detaljerad plan som kan implementeras i vardagen och faktiskt funka".

"Att säga ”vi får sluta handla” är bara tomma ord, för vissa saker behöver handlas. I en budget kan man räkna på det hela och säga ”Vi kan äta mat för 23 kronor per dag och handla kläder för max 300 kronor per månad. Hur gör vi det? Vad behöver vi börja göra? Vad behöver vi sluta göra?"

Gör du en egen budget, hur gör du den?

"Självklart har jag både en budget, en sparplan och en redovisning på min privatekonomi som vi stämmer av mot varje månad. För mig är det inget märkvärdigt jobb, lite som att borsta tänderna men värdet av att det blir gjort är enormt".

Han anser att en kvarts kreativ ekonomiuppföljning i månaden kan räcka.

"Många lägger tid och pengar på trisslotter när de istället med en löpande kort genomgång av ekonomin skulle kunna uppnå just de där 25 000 kronorna i månaden i 25 år".

Hur når man lättast ett ekonomiskt mål?

"Många tror gärna att det ska skilja dramatiskt mellan hur man går från -500 000 kronor till +/- 0 kronor jämfört med att gå från + 10 000 kronor till + 10 000 000 kronor. Det gör det faktiskt inte. De flesta överskattar grovt vad de kan åstadkomma på ett år men underskattar ännu grövre vad de kan åstadkomma på tio år".

Läs också: Skuldfällan långt borta - eller?

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -