Kinatullar för 50 mdr dollar

Handelskrig USA kommer att lägga tullar på 25 procent på kinesiska importvaror om minst 50 miljarder dollar. Det framgår av ett pressmeddelande från US Trade Representative.

Tullarna rör en mängd varor och värdet ska vara baserat på de ekonomiska skador som Kinas handelspolitik, bland annat rörande stölder av immateriella rättigheter, orsakar USA. Inom 15 dagar ska USA återkomma med en lista på produkter som föreslås få högre tullar.

"USA är angelägna om att ombalansera handelsrelationerna mellan USA och Kina för att uppnå mer rättvis och reciprok handel. Efter åratal av dialoger mellan USA och Kina som bara har medfört minimala resultat och åtaganden som Kina inte levt upp till vidtar USA åtgärder för att konfrontera Kina för landets statsledda, marknadsstörande påtvingade teknologiöverföringar, agerandet kring intellektuella rättigheter och cyberintrång i amerikanska kommersiella nätverk", uppges det.

Beloppet "minst 50 miljarder dollar" uppges ha räknats fram av en grupp experter och ekonomer från olika amerikanska myndigheter.

Utöver tullarna kommer USA även att agera mot Kina inom ramen för Världshandelsorganisationen WTO. USA kommer även att införa vissa investeringsrestriktioner gentemot Kina när det gäller viktiga och känsliga teknologier.

USA har det största handelsunderskottet i världshistorien, sade Donald Trump vid en presskonferens. Enligt den amerikanske presidenten pågår en enorm stöld av immateriella rättigheter.

Under fredagen gav USA även besked om att landet ger undantag till Europa, Australien, Sydkorea, Argentina och Brasilien från de stål- och aluminiumtullar som träder i kraft på fredagen.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -