Kina svarar med USA-tullar

Handelskrig Kina har annonserat tariffer på import av amerikanska varor för 3 miljarder dollar som en första respons på USA införande av tariffer på Kinas metallexport, rapporterar Bloomberg News.

Enligt ett uttalande från handelsdepartementet kommer Kina införa tariffer på import av amerikanskt fläsk, återvunnet aluminium, stålrör, frukt och vin. Kina ska också anmäla USA:s stål- och aluminiumtullar till WTO.

På torsdagen gav USA:s president Donald Trump uppdrag åt handelsrepresentanten Robert Lighthizer att införa tariffer på kinesisk import för minst 50 miljarder dollar för att kompensera för kinesiskt missbruk av immateriella rättigheter.

Dessutom meddelade USA om temporära undantag från stål- och aluminiumtullarna för Argentina, Australien, Brasilien, Canada, Mexiko, EU och Sydkorea. Kinas respons på fredagen tycks enbart vara ett svar på stål- och aluminiumtullarna.

Stephen Roach, tidigare vice ordförande för Morgan Stanley i Asien, säger till Bloomberg News att Kinas måttliga respons antyder att fler kinesiska motåtgärder är att vänta.

"Som USA:s tredje största och snabbast växande exportmarknad, och den största ägaren av amerikanska statspapper, har Kina betydligt mer hävstång mot USA än vad politikerna i Washington vill erkänna", säger han.

Stephen Roach påpekade också att Kinas intresse för att finansiera USA:s för närvarande kraftigt växande budgetunderskott sannolikt minskar i spåren på USA:s handelssanktioner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -