Kappahl: 5 Mkr i rörelsen

Börs Klädbolaget Kappahl redovisar ett rörelseresultat på 5 miljoner kronor för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2017/2018 (december-februari).

Analytikerna hade väntat sig ett rörelseresultat på i genomsnitt 2,7 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 1.115 miljoner kronor. Förväntningarna låg på 1.114 miljoner.

Bruttomarginalen blev 58,8 procent, jämfört med förväntade 57,9 procent.

Kappahls varulager uppgick till 713 miljoner kronor (806) vid utgången av bolagets andra kvartal, december-februari, i det brutna räkenskapsåret 2017/18.

"Minskningen av varulagret är ett resultat av Kappahls långsiktiga inköps- och lagerstyrningsarbete", heter det i kvartalsrapporten.

 Kappahls jämförbara försäljning sjönk med 5,5 procent i det andra kvartalet (december-februari) och de effekter från färre besök i butik, och aggressiva kampanjer som branschen så markant kände av under hösten, följde med i andra kvartalet.

Det skriver bolaget i sin delårsrapport.

"Samtidigt som höstens damkollektioner inte träffade helt rätt mot kunden så medförde Black Friday och Cyber Monday att julförsäljningen tog fart först veckan före jul. Vi såg även en generell avmattning av efterfrågan i reaperioden på grund av de många kampanjerna i december. Det sena vintervädret i februari påverkade vårens säsongsstart negativt", summerar vd Danny Feltmann.

I det andra kvartalet intensifierade Kappahl kostnadskontrollen, samtidigt har bolaget behövt hålla ett högt tempo med sina erbjudanden i det höga marknadstrycket på samtliga marknader. Den svagare norska kronkursen har fortsatt att belasta verksamheten samtidigt som Polens resultat förbättrades mot föregående år.

"Ljusglimtar på en negativ marknad har varit våra lägre lagernivåer och vår e-handel, som har fortsatt tillväxt i linje med den starka trenden om 30-40 procents tillväxt vi haft det senaste året", skriver vd:n och fortsätter:

"In i vårsäsongen tar vi med oss fortsatt goda lagernivåer och ett justerat, välkoordinerat sortiment. Vi håller i kostnaderna och prioriterar investeringar som möjliggör omallokering av resurser och ny teknik".

Under det andra kvartalet öppnade Kappahl en butik och stängde en. Arbetet med att söka attraktiva butikslägen på befintliga marknader fortgår, men prioritet ligger på att optimera butiksytorna för koncernen som helhet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -