Gröna fonder är det nya svarta

Privatekonomi: Var fjärde person väljer att spara i en hållbar fond och intresset ökar, men vad är egentligen en hållbar fond?

På lördag den 24 mars är det dags för världens största miljömanifestation, Earth hour. En gång per år släcker hela världen ned lyset för att visa sitt engagemang för miljön. Utöver mörkläggning finns det annat du kan göra för att bidra till en mer långsiktigt hållbar miljö. Exempelvis investera i hållbara fonder.

Intresset för fonder som placerar i hållbar produktion som elbilar, vindkraft och solceller är stort. Det visar Fondbolagens förenings senaste undersökning. Var fjärde fondsparare i Sverige har en fond som valts för att den har en hållbar inriktning. Exempel på bolag som hållbara fonder investerar är Nibe och Tesla.

”Vi kan se att intresset för fonder med hållbar inriktning är stort bland spararna, och att män och kvinnor väljer fonder av delvis olika skäl”, säger Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening.

Fredrik Nordström

Bland kvinnorna som valt en hållbar fond är det viktigaste skälet att de inte vill placera pengar i bolag eller branscher som de anser är oetisk. Bland männen är det viktigaste skälet att de tror att placeringen har en positiv påverkan på miljö, arbetsvillkor och mänskliga rättigheter.

När efterfrågan på den här typen av fonder ökar hos fondspararna blir även fonder med hållbar inriktning fler.

”Det här är en jättetrend bland fondbolagen. Inom branschen jobbar man mycket med olika strategier för att utveckla hållbara sparerbjudanden på olika sätt”, säger Fredrik Nordström.

Att intresset för hållbara fonder ökar bland fondspararna beror till stor del på att det hänt mycket inom hållbarhetsarbetet den senaste tiden. FN:s klimatrapport och Parisavtalet är några exempel på det.

”Det här bidrar till känslan av att det är viktigt att göra något. Behovet av att hjälpa till är mycket större idag än tidigare och finansmarknaden är en nyckelspelare i arbetet att bidra till en hållbar miljö."

En låg andel av fondspararna tror att etik- och miljöhänsyn har någon inverkan på avkastningen i en fond. Men tre gånger fler män än kvinnor tror att avkastningen blir sämre.

”Till stor del tror jag att skillnader mellan män och kvinnor kan handla om hur man uppfattar begreppet hållbarhet. Tror man att det är välgörenhet så är det inte så konstigt att spararen är orolig för avkastningen. Ser man det som en möjlighet att investera i framtidens bolag så är man också mer positiv till hållbarhet”, säger han.

Men vad är egentligen en hållbar fond?

”Fondbolagens förening har satt upp regler för vad som får marknadsföras som hållbara fonder. Men dessa regler slår inte fast exakt vad som är hållbart. Det ligger lite i betraktarens ögon när det kommer till etiska överväganden. Många är dock ense om att internationella konventioner utgör en grund".

Det är alltså svårt att dra en generell slutsats, något som förvirrar spararna. Svanen har exempelvis en definition av vad som menas med en hållbar fond där t.ex. ett krav är att de inte investerar i bolag som sysslar med genmodifiering GMO. Samtidigt säger vissa forskare att GMO är räddningen för klimat och framtida matbehov.  

”Det finns risk för målkonflikter, beroende på vad man själv har för inriktning. Det är svårt att outsourca till någon annan. Det bästa är att utgå från sig själv”, säger Fredrik Nordström.

Morningstar har ESG-rankingar, men Fredrik Nordström menar att det är lite som att jämföra äpplen och päron när man jämför på global nivå.

”En dålig Sverigefond med lågt betyg kan vara avsevärt mycket bättre än en utlandsfond med en aktiemarknad där bolagen inte kommit så långt med exempelvis mänskliga rättigheter och miljöskydd”.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -