Veidekke: Brant fall för nyproducerat

Bostad Försäljningen av nyproducerade bostäder har fortsatt falla brant under den inledande delen av 2018. Det säger Lennart Weiss, som är kommersiell direktör på Veidekke, till Sveriges Radio.

"År 2018 har i princip börjat som 2017 slutade - med en kraftigt minskad försäljning, framför allt i storstadsmarknaderna och allra mest i Stockholm, Uppsala och på betydande nivåer också i Göteborg och Malmö", säger han som i SR:s intervju även svarar på frågan om hur stort tappet är.

"Jag skulle nog säga att det är någonstans mellan 30 och 50 procent i generella termer. Men vi ska nog avvakta med att bedöma det till dess att kvartalssiffrorna kommer. Men det är en mycket substantiell förändring", säger Veidekke-representanten.

Veidekke har gjort en sammanställning som enligt SR:s artikel visar de börsnoterade byggbolagens och bostadsutvecklarnas försäljning nådde en topp i det fjärde kvartalet 2016 på över 3.800 bostäder. Motsvarande kvartal 2017 hade försäljningen rasat med 27 procent.

Lennart Weiss säger även att den minskade efterfrågan i hög grad beror på att bankerna under 2017 självmant införde ett tak för hur mycket låntagaren får låna relativt sin inkomst.

"Utbudet spelar en ganska marginell roll. Men det som har en helt avgörande betydelse är de kreditrestriktioner som har införts och framför allt de förändringar i kreditgivningen som gjordes av bankerna våren 2017", säger han.

Veidekke är Skandinavien fjärde största bygg- och bostadsutvecklingbolag. Bolaget omsatte cirka 30 miljarder kronor 2016.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -