Tullar trumfar mjukare Fed

Makrokommentar Att Federal Reserve valde att höja räntan men hålla ränteprognoserna oförändrade tolkades som ett besked åt det lite mjukare hållet. Men oron för handelskonflikter håller investerarna på mattan.

Den amerikanska centralbanken höjde sin styrränta med 0,25 procentenheter till det nya spannet 1,50 – 1,75 procent vid onsdagens penningpolitiska möte. Eftersom det var allmänt väntat att räntan skulle höjas riktades istället det mesta av intresset mot de ränteprognoser som de enskilda ledamöterna i räntekommittén skulle lämna och det fanns på sina håll förväntningar på att dessa kunde komma att justeras upp.

Visserligen höjde ett antal av ledamöterna sina ränteprognoser men fortsatt räknar en majoritet med att det ska bli tre räntehöjningar i år, inklusive den som levererades under gårdagskvällen. Detta ska, enligt prognoserna, följas av två räntehöjningar under 2019 respektive 2020 vilket skulle betyda att styrräntan långsiktigt nog stannar runt 2,9 procent.

Däremot skruvade ledamöterna upp sina prognoser för den ekonomiska tillväxten respektive ner arbetslöshetsprognoserna men som fallet är i de flesta av världens ekonomier så fortsätter inflationen att gäcka centralbanken. Något som också den nytillträdde Fed-chefen Jerome Powell valde att kommenterade på den efterföljande presskonferensen.

Inflationsuppgången under de närmaste åren väntas bli begränsad, vilket ger centralbanken utrymme att agera försiktigt, eller att ta en ”mellanväg” med räntehöjningar, som Powell valde att beskriva det. Dessutom uttryckte han viss förvåning över att löneökningarna inte blivit större givet det gynnsamma ekonomiska läget och den allt stramare arbetsmarknaden.

Beskedet från Federal Reserve tolkades som att vara åt det lite mjukare hållet och de amerikanska marknadsräntorna har gått ner samtidigt som dollarn försvagats, även om rörelserna måste betraktas som måttliga.

Initialt steg också de amerikanska börserna men med det penningpolitiska beskedet överstökat skiftade investerarnas intresse snabbt mot handelsfrågorna som blivit den huvudsaklig oroshärden på marknaden.

Under torsdagen väntas president Trump lansera åtgärder omfattande 50 miljarder dollar mot den kinesiska handeln med USA och det är bland annat det som fått investerarna att tappa modet. Däremot tycks det som att den amerikanska kongressen är på väg att komma överens om ett budgetpaket som innebär att man undviker att slå i budgettaket senare i veckan.

Vi tolkar också Federal Reserves besked som något mjukt men räknar med att den finansiella oron kan komma tillbaka snabbt om det skulle börja synas tecken på stigande löneökningar. Resursläget på arbetsmarknaden är trots allt ansträngt och anekdotiska uppgifter talar om att lönekonkurrensen ökat mellan företagen.

Nästa riktigt tunga amerikanska makrosiffra ur den aspekten blir sysselsättningssiffrorna för mars som publiceras den 6 april och som innehåller sedvanliga siffror över de genomsnittliga löneökningarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -