Tillväxten oroar investerarna

Makro Att de preliminära inköpschefsindexen för mars backar gör investerare nervösa. Tillväxten är visserligen fortsatt robust men är inte riktigt lika övertygande som i inledningen av året.

Det börjar sprida sig en viss grad av konjunkturoro i investerarkollektivet. Främst är den riktad mot EMU-området där konjunkturindikatorerna inte lyckats övertyga under senare tid, efter en mycket stark start på det nya året. De preliminära inköpschefsindexen för mars var ännu en besvikelse och trenden är nu klart nedåtriktad för det sammansatta indexet för industri och tjänstesektor (se diagram).

Nedgången för andra månaden i rad startade dock från den högsta nivån sedan 2006 och med ett värde på 55,3 i mars ligger indexet fortfarande väl över det 50-streck som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Så det är inte risken för en lågkonjunktur som skrämmer marknaden utan mer synen på konjunkturen att vi numera har den bästa perioden bakom oss.

Ett tecken på att det fortfarande är hygglig fart i industri- respektive tjänstesektor i EMU-området är att nyanställningarna fortsatt ligger på en hög nivå, även om också dessa har backat. Det finns också tecken på att delar av nedgången för industrin kan förklaras av att det snarast är utbuds- än efterfrågefaktorer som bidrar till lite svagare siffror. Det märks framför allt i tysk industri.

Mer oroande är att exportorderingången nu växer betydligt långsammare än mot slutet av förra året, vilket kan tolkas som att den kraftiga euroförstärkning som skett sedan i höstas nu börjar märkas hos företagen. Euron har ju trots allt klättrat från runt 1,16 dollar per euro i november till dagens 1,23. Och till det ska läggas att flera företag dessutom uttrycker oro för det politiska läget, där man får anta att begynnande handelskonflikter bidrar. Där Donald Trump väntas lansera nya åtgärder under torsdagen.

Även i USA backade det sammansatta inköpschefsindexet från Markit en bit i mars men här är signalerna mer mixade. Det är framför allt indexet i tjänstesektorn som backar medan industriindexet faktiskt orkar med en mindre uppgång (se tabell). Dessutom ligger indexet för såväl sysselsättning som orderingång på den högsta nivån sedan maj 2015.

En liten varningssignal, sett mot bakgrund av den amerikanska centralbankens mjuka penningpolitiska besked från onsdagen, är att kostnadstrycket stiger och i allt högre grad förs vidare till köparna. Ett tecken på att inflationstrycket i amerikansk ekonomi trots allt är på väg uppåt.

Sammantaget målar torsdagens preliminära inköpschefsindex trots allt bilden av en fortsatt robust uppgång i såväl EMU-området som i USA. Det som ändå skrämmer är att återhämtningen i EMU-området ser ut att ha toppat och att det är på väg att byggas upp ett kostnadstryck i amerikansk ekonomi. Givet de höga börsvärderingarna i utgångsläget och allmänt nervösa finansmarknader ska man därför kanske inte vara särskilt förvånad över att börserna initialt backar. Ändå är det svårt att se just det här som starten på en bredare och mer långtgående nedgång.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -