Svagt börsminus i New York

USA USA-börserna steg något efter beskedet att Federal Reserve höjer räntan och låter prognoserna för året vara oförändrade, men stängde senare på minus.

Dollarn försvagades ytterligare i spåren av den förväntade räntehöjningen, och fortsatta prognoser på tre räntehöjningar totalt i år.

Dow Jones Industrial Average var ned 0,2 procent till nivån 24.682. Det bredare S&P 500 sjönk även det 0,2 procent till 2.712 medan Nasdaqs kompositindex retirerade 0,3 procent till 7.345.

Energibolagen stod sektormässigt för de största uppgångarna med en ökning om 2,6 procent, medan dagligvaror gick sämre och var ned 1,3 procent.

Under presskonferensen i samband med räntebeskedet, fick Fed-chefen Jerome Powell en fråga om han är mer orolig för att Fed ska höja räntan för mycket eller för lite. Han svarade då att Fed försöker ta en "mellanväg" med räntehöjningarna, och ser risker med att vara såväl för långsam som för snabb. Samtidigt vill centralbanken undvika att inflationen fortsätter att underskrida målet.

Facebook studsade tillbaka uppåt efter en inledande nedgång i onsdagshandeln och stängde på plus, men har tappat mer än åtta procent sedan börsens öppning i måndags. Aktien har pressats i spåren av turbulensen kring läckt användardata från bolaget. I fredags uppdagades det att 50 miljoner användares data har läckts till analysföretaget Cambridge Analytica.

På onsdagskvällen bröt vd Mark Zuckerberg tystnaden kring skandalen i en statusuppdatering på Facebook. Där skrev han bland annat att han medger misstagen i Facebooks historia och lovar en förändring framåt. Han sade att alla appar som har stor tillgång till information ska undersökas samt att utvecklares datatillgång ska begränsas. Aktien var upp 0,7 procent.

Uppåt gick det även för konkurrenterna Twitter och Snap, som båda dragits ned i spåren av Facebooks dataskandal. Bolagen handlades på plus på onsdagen och var upp 4,4 respektive 3,6 procent.

Livsmedelsproducenten General Mills, som under flera år kämpat med att sätta fart på säljtillväxten, har nu stött på ytterligare problem - högre fraktkostnader. Detta, i kombination med ökade råvarukostnader, bidrog till en sänkt vinstprognos för året. Resultatet av detta blev en nedgång för aktien med 8,9 procent, och bolaget låg därmed i botten av S&P 500.

CRM-bolaget Salesforce meddelade efter börsens stängning på tisdagen att bolaget kommit överens om att köpa mjukvaruföretaget Mulesoft. Salesforce sade att överenskommelsen innebär att bolaget kommer att betala ett pris om 44:89 dollar per aktie för Mulesoft, vilket motsvarade en kurs 36 procent över stängningskursen på måndagen. Mulesoft börsnoterades för ett år sedan med en aktiekurs om 17 dollar och var på onsdagen upp 5,3 procent till 44:24 dollar. Salesforce handlades ned 2,7 procent.

Den amerikanska tioåringen sjönk en punkt till 2,88 procent.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -