Så gör börsens största blankare

Börs De största blankarna Stockholmsbörsen tror inte på banker, klädhandel, byggbolag och teleoperatörer. Det visar en genomgång som Placera gjort.

JP Morgan och Bank of Montreal toppar listan över blankarna på Stockholmsbörsen med flest negativa positioner. Båda mäklarna har vardera tretton blankningspositioner, enligt InsideVoice.

I Bank of Montreals tretton negativa positioner finns samtliga svenska storbanker. Största negativa positionen är i Handelsbanken, där man valt att blanka drygt en procent av aktiekapitalet.

Totalt sett är Handelsbankaktien den mest blankade av de svenska storbankerna. 1,82 procent av bankens aktier är blankade.

Handelsbankens aktie har backat drygt 12 procent under det senaste året. Aktien har pressats av större kreditförluster än väntat på den brittiska marknaden, ökat marginalpress på bolån i Sverige samt en ifrågasatt affärsidé med många lokalkontor.

Förutom bankaktier så har Bank of Montreal riktat in sig brett på Largecap-bolagen. Näst största korta innehavet är i vapentillverkaren Saab, där man blankat 0,91 procent av aktierna. Hittills har blankningen av Saabaktien varit mindre lyckad.

Med på listan finns också byggbolagen Skanska och NCC, där man blankat 0,83 respektive 0,55 procent av aktierna.

Den andra storblankaren på börsen är JP Morgan. Av deras tretton korta positioner är bilbesiktningsföretaget Opus just nu det största med 1,26 procent.

Opus ebitda-resultat för fjärde kvartalet levde inte upp till analytikernas förväntningar. Ebitdaresultatet blev 62,4 miljoner kronor. Väntat var 69,1 miljoner kronor. Dock översteg nettoresultatet förväntningarna med god marginal till följd av den amerikanska skattesänkningen.

Näst största korta positionen har man i oljebolaget Tethys Oil, där man kortat 1,15 procent av aktiekapitalet. Tredje störst är onlinemodehandlaren Boozt.

Andra stora negativa positioner är spelutvecklaren Net Ent, eyetrackingbolaget Tobii, vårdbolaget Humana, medicinteknikföretaget Raysearch Laboratories och fönstertillverkaren Inwido.

Börsens tredje största blankare sett till antalet korta positioner är AQR Capital Management. För närvarande har man elva innehav på Stockholmsbörsen.

Överlägset störst är positionen i Ericsson. AQR tror uppenbarligen inte på någon snar vändning för telekombolaget utan har valt att blanka 2,9 procent av aktierna. Senaste ändringen av innehavet gjordes den 13 mars.

Näst största innehavet är i teleoperatören Tele2, där man blankat 1,6 procent av aktierna. Medicinteknikbolaget Getinge är också ett stort innehav med 1,22 procent.

Andra stora korta innehav har man i klädjätten H&M, strålterapibolaget Elekta, verkstadsbolaget Atlas Copco och Telia.

Den fjärde största blankaren på börsen är Marshall Wace med nio korta positioner. Liksom AQR är största positionen i Ericsson, där man blankat 1,3 procent av aktierna. Gemensamma är också blankningarna i Getinge, Skanska och låsjätten Assa Abloy.

Helt nya blankningsinnehav är positionerna i mobilspeloperatören Leo Vegas och i nätbanken Avanza, där man vardera blankat 0,6 procent av aktierna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -