Det mesta talar för Indutrade

Aktieanalys. Indutrades affärsmodell har varit extremt framgångsrik de senaste åren. Vi tycker förutsättningarna även för de kommande åren ser gynnsamma ut.

Teknikhandelsbolaget Indutrade avslutade fjolåret sämre än väntat. Omstruktureringar och problem med ökade kostnader i en handfull dotterbolag innebar en försämring av lönsamheten. Resultatet i kvartalet sjönk med drygt 30 procent jämfört med samma period året innan.

Omstruktureringskostnader på cirka 140 Mkr var aviserade i förväg. Dessa gällde ett dotterbolag som är verksamt inom marinesegmentet. Efterfrågan har varit svag en längre tid och kostnaderna behöver anpassas till ett nytt läge.

Inkluderat denna kostnad hade analytikerna i snitt väntat sig ett rörelseresultat på 319 Mkr i kvartalet enligt SME Direkt. Utfallet blev 6 procent lägre.

Indutrade marknadsför och säljer komponenter, system och tjänster till en lång rad olika kundsegment. Bolagets affärsmodell är starkt förvärvsdriven och kriterierna för de köpta bolagen är relativt strikta. De måste ha unik teknologi med en stark position inom sina nischer. Produkterna ska dessutom ha en hög grad av återkommande försäljning.

De förvärvade bolagen får behålla en hög grad av självständighet men får tillgång till Indutrades kundnät och logistikapparat. De får därmed bättre tillväxtmöjligheter. Att de förvärvade bolagen får leva vidare som en del av Indutrade tilltalar ofta säljarna som inte sällan är grundaren eller dennes familj.

De senaste åren har förvärvstakten legat kring ett bolag i månaden. Priserna har stigit i takt med att konjunkturen förbättrats men fortfarande kan Indutrade dra stor nytta av låga finansieringskostnader och ett stort värderingsgap mellan förvärvsobjekten och den egna aktien. De förvärvade bolagens vinster värderas inte sällan upp med mer än det dubbla när de ingår som en del av Indutrade.

I fjol konsoliderades 12 nya dotterbolag i Indutrade. Bland annat köptes ett lite större bolag i Tyskland under året. Vd Bo Annvik kallar den tyska marknaden för strategiskt viktig och Indutrade vill växa mer där.

Sverige är klart största marknad för Indutrade med knappt 30 procent av omsättningen. I övrigt är försäljningen väl spridd över ett stort antal länder. 2018 kan komma att bli det första året då marknaderna utanför Norden står för en majoritet av försäljningen, enligt Bo Annvik.

Bo Annvik

Han uttryckte i samband med bokslutsrapporten optimism om 2018. Orderingången är stark och året har enligt vd:n börjat bra. Att det fjärde kvartalet bjöd på klart lägre resultat än året innan oroade honom inte. Det är tillfälliga kostnader i ett fåtal bolag som tyngt resultatet enligt Bo Annvik som istället tar fasta på att intäkter och orderingång växer bra.

Den organiska tillväxten i fjärde kvartalet var 5 procent. Till det kom 8 procent förvärvad tillväxt medan valutaeffekterna drog bort en procent. Av de sex affärsområdena noterade alla bra tillväxt och fyra av dem även förbättrade resultaten (ebita, rörelseresultat före avskrivningar) kraftigt.

Områdena Fluids & Mechanical Solutions samt Special Products (som är det största området) noterade dock lägre resultat och försämrad lönsamhet jämfört med året innan.

Inom Special Products hänvisar Indutrade till ett av de större bolagen i affärsområdet drabbats av väsentligt lägre fakturering och ökade kostnader. Resultattappet i Fluids & Mechanical Solutions tillskrivs ökade omkostnader hos ett fåtal av verksamheterna.

Bo Annvik tog över som vd för Indutrade för snart ett år sedan. Under året har fler förändringar skett i ledningen och från årsskiftet har en ny organisation införts i bolaget. Strukturen har plattats till och antalet affärsområden har utökats till åtta.

Några stora förändringar i den så framgångsrika affärsmodellen har dock inte aviserats. Förvärvstakten kommer att vara fortsatt hög. Indutrade har hunnit med ett nytt förvärv i år och även laddat kassan via en emission av obligationer för en miljard kronor. Bo Annvik har samtidigt sagt att hans primära fokusområde kommer att vara den organiska tillväxten.

I SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser ligger snittet för de kommande årens tillväxt på knappt 6 procent om året. Det är en hygglig bit under snittet för de senaste åren. Bolagets målsättning är 10 procents tillväxt årligen.

Lönsamheten väntas stadigt förbättras och vinsttillväxten de närmaste tre åren väntas i snitt uppgå till drygt 9 procent om året. P/e-talen för innevarande och nästa år uppgår för närvarande till 20,3 respektive 18,8.

Utdelningen för 2017 blir 3,75 kronor per aktie och dras om en dryg månad. Den innebär en direktavkastning på 1,7 procent. De kommande åren väntas direktavkastningarna ligga på 2,1 respektive 2,2 procent.

Indutrade har stor exponering mot europeisk industrikonjunktur. Den har kvicknat till på sistone och den organiska tillväxten har också förbättrats i Indutrade jämfört med hur det såg ut för några år sedan. Bolaget drar också nytta av det låga ränteläget och de senaste åren har förvärv stått för merparten av tillväxten.

Håller europakonjunkturen ångan uppe de kommande åren gynnar det Indutrade. Tappar den fart lär å andra sidan trycket uppåt på räntorna försvinna vilket även det gynnar Indutrade. Bolaget har enligt uppgift fortsatt gott om förvärvsobjekt de tittar på.

Värderingen är hög men estimaten är också lite försiktiga när det gäller tillväxten de kommande åren. En ny ledning är i sig ett riskmoment men vi tycker att det mesta talar för att bolagets affärsmodell kommer att hålla även de närmaste åren. Vi behåller därför vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Indutrade Köp 215,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -