Bästa EM-fonden på fem år

Fonder Investerarna har hittat tillbaka till tillväxtmarknadsfonder de senaste åren efter några år med svalt intresse. Placera har listat de tillväxtmarknadsfonder som avkastat bäst de senaste fem åren.

Jag har valt att begränsa fondurvalet till nätmäklaren Avanzas fondutbud inom kategorin tillväxtmarknadsfonder. Totalt omfattar det drygt 60 fonder och är oberoende av investeringsstrategi och storlek på bolag.

Enligt Morningstar har kategorin tillväxtmarknadsfoder avkastat drygt 61 procent de senaste fem åren. Det är i nivå med avkastningen för det breda tillväxtmarknadsindexet, MSCI Emerging Markets index, som mäter utvecklingen för 850 aktier på 24 tillväxtmarknadsländer.

Topplistan över vinnarfonder sätter flera tumregler på skam när man ser resultatet. Den innehåller nio storbolagsfonder och endast en med småbolagsfokus. Oftast brukar topplistorna vara fulla med småbolagsfonder och endast en och annan fond med storbolagsinriktning vara med bland vinnarna.

Jag har i artikeln Störst är bäst på Emerging Markets beskrivit att vinnarna på tillväxtmarknaderna de senaste fem åren har varit de riktigt stora asiatiska teknikdrakarna. Det har gjort att småbolagen på tillväxtmarknaderna har haft en svag avkastning. Betydligt svagare än motsvarande småbolag globalt.

En annan sanning som kommit på skam är att genomsnittsfonden i fondkategorin tillväxtmarknadsfonder inte har avkastat bättre än aktieindex. Man brukar säga att tillväxtmarknadsbörserna är mer underutvecklade och mindre genomlysta av finansmarknadens aktörer än börserna i väst.

Det skapar stora möjligheter för aktiv förvaltning att utklassa aktieindex och leverera mervärde till fondandelsägarna. Men bara drygt en tredjedel av fonderna i urvalet har lyckats klå index, vilket inte är övertygande.

Bland de fonder som har gått bäst och utklassat index och kategorisnittet hittar vi lite överraskande en indexfond i topp.

Bästa fond de senaste fem åren är Öhman Etisk Emerging Markets A med en uppgång på knappt 94 procent. Det är en indexnära fond som följer MSCI Emerging Markets 50 index, ett index som innehåller det 50 av de absolut största och mest likvida aktierna på tillväxtmarknaderna. Det är värt att notera fonden har som namnet antyder en etisk inriktning och följer Öhmans standard för ansvarsfulla investeringar. Det innebär att man inte investerar i bolag som är involverade i vapen, alkohol, tobak, spelverksamhet och pornografi.

Fondens avkastning har gynnats av att de tre största innehaven i fonden haft en mer eller mindre explosionsartad kursutveckling de fem senaste åren.

Det kinesiska internetbolaget Tencent har haft en 800-procentig utveckling under perioden, vilket gjort att bolaget nu är världens femte största bolag mätt som marknadsvärde.

Det kinesiska internethandelsbolaget Alibaba som bland annat gett Postnord huvudvärk, har stigit med 120 procent sedan noteringen i september 2014 och seglat upp som ett av världens tio mest värdefulla bolag mätt som marknadsvärde. Den taiwanesiska halvledartillverkaren Taiwan Semiconductor som är stor producent till bland annat Apples Iphone, har stigit med drygt 160 procent de senaste fem åren.

Templeton EM Markets Smaller Companies A har en 90-procentig avkastning som placerar fonden som god tvåa. Det är en fond som är skapad av Mark Mobius, den mest kände tillväxtmarknadsinvesteraren genom tiderna.

Idag förvaltas fonden av Chetan Sehgal som letar mindre bolag på tillväxtmarknaderna och gjort det framgångsrikt. Överavkastningen mot index är tydlig även på en längre period än fem år.

Hela 80 procent av fonden utgörs av små- och medelstora bolag. Största sektor är konsumentbolag Indiska- och kinesiskabolag väger mest i fonden.

Fidelity Emerging Markets A-Dis-USD är en fond som investerar i stora bolag. Den aktiva förvaltningen är tydligt och man avviker mycket från aktieindex. Fonden förvaltas av den erfarne Nick Price sedan 2009.

Störst sektor är finansbolag följt av teknikbolag. Bland de fem största innehaven hittar vi inget kinesiskt teknikbolag, vilket är ovanligt. Största bolag i fonden är Taiwan Semiconductors som man ägt sedan 2008, följt av det sydafrikanska teknikkonglomeratet Naspers som för övrigt är storägare i Tencent Holdings och avkastat 350 procent de senaste fem åren.

Fondens tredje största innehav är Moskvabörsens största börsbolag Sberbank of Russia som trots tuffa sanktioner från utlandet avkastat drygt 160 procent de senaste fem åren.

Totalt placerar sig tre svenska fondbolag på listan över de tio bästa fonderna de fem senaste åren. Det får anses bra i en fondkategori som har flera fondbolag med just fokus på tillväxtmarknadsinvesteringar.

Läs också: Bra EM-fonder vid fortsatt börsuppgång

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -