Atlas - bara för den långsiktige

Aktieanalys Atlas Copco möter tuffa jämförelsetal i år och vinsttillväxten väntas vara beskedlig. Aktiens höga värdering lämnar inget utrymme för misstag.

Atlas Copco avslutade 2017 i ett lite svagare tempo än vad bolaget kunnat visa upp tidigare under året. Det fjärde kvartalet 2016 var starkt så förbättringen blev inte så stor. Resultatet från kvarvarande verksamheter var helt oförändrat i kvartalet, medan det ökade med 22 procent för helåret.

Orderingången steg 10 procent i fjärde kvartalet, drivet av framför allt en stark efterfrågan på vakuum- och gruvutrustning. Alla fem av Atlas Copcos affärsområden rapporterade positiv ordertillväxt i kvartalet.

Stigande metallpriser har fått upp efterfrågan i gruvsektorn och affärsområdet Gruv och Bergbrytningsteknik har haft bra orderingång under hela 2017. Ökningen på 11 procent i det fjärde kvartalet var den lägsta nivån för året.

Vakuumteknik är ett område som Atlas Copco satsat mycket på de senaste åren, inte minst via förvärv. Från och med 2017 är det ett eget affärsområde och verksamheten växer starkt. Området rapporterade ett orderlyft på 29 procent i fjärde kvartalet och på hela 56 procent för helåret. Efterfrågan drivs framför allt av kunder i halvledarindustrin och tillverkare av platta bildskärmar.

De snabbt stigande volymerna inom Vakuumteknik förbättrar också lönsamheten. Rörelseresultatet för området steg 62 procent och marginalen för helåret landade över 25 procent.

Sammantaget rapporterar Atlas Copco en rörelsemarginal på drygt 20 procent för såväl helåret som fjärde kvartalet. Bolagets höga lönsamhet beror på flera faktorer. Världsledande teknik, starka marknadspositioner och en effektiv tillverkningsprocess är några.

Atlas Copco tillverkar bara cirka 25 procent av delarna till sina produkter själva, resten köps in. Bolaget ägnar sig därmed huvudsakligen åt sammansättning. Det gör det lättare att vara flexibel, inte minst i samband med konjunktursvängningar. 43 procent av omsättningen i koncernen är serviceintäkter vilket ytterligare bidrar till bra lönsamhet och konjunturstabila intäkter.

Geografiskt svarar Asien/Australien för 32 procent av omsättningen i Atlas Copco och Europa för 29 procent. Nordamerika står för 24 procent. Det är bland annat Vakuumtekniks snabba tillväxt som gjort Asien till största region i koncernen.

Av de stora regionerna var det också i Asien som orderingången ökade mest i fjärde kvartalet, upp 21 procent. Europa och Nordamerika noterade båda ökningar på 11 procent.

För ett drygt år sedan föreslog Atlas Copco en uppdelning av verksamheten i två separata bolag. Den uppdelningen väntas ske i juni i år. Verksamheten inom Gruv- och Bergbrytningsteknik tillsammans med verksamhet inom hydrauliska verktyg skiljs av och sätts i ett eget bolag under namnet Epiroc.

Sett till omsättningen i fjol svarar Epiroc för 27 procent. Andelen av rörelseresultatet är något lägre då lönsamheten är någon procentenhet lägre än i kvarvarande Atlas Copco.

Uppdelningen förklaras av bolaget med att de båda verksamheterna skiljer sig åt vad gäller drivkrafterna i efterfrågan. Bedömningen är att verksamheten i Epiroc får bättre möjligheter att utvecklas om den har en ledning som helt fokuserar på den.

Tillväxtmålet för Epiroc på 8 procent om året i snitt innebär också att förvärv står på agendan. Atlas Copco har inte gjort något större förvärv på gruvsidan sedan 2004.

Utfallet i fjärde kvartalet blev ungefär som analytikerna hade väntat sig, åtminstone om man justerar för lite högre engångsposter än väntat. Bolaget räknar med att efterfrågan ligger kvar på nuvarande höga nivåer även under det första kvartalet 2018. Vd Mats Rahmström flaggade dock för att det första kvartalet 2017 var starkt, inte minst för Vakuumteknik.

Enligt SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser väntas Atlas Copco i år öka omsättningen med knappt 8 procent samtidigt som den justerade rörelsemarginalen förbättras några tiondelar. Lägre engångsposter än i fjol bidrar till ett vinstlyft på 16 procent till 15,93 kronor per aktie.

För 2019 är prognosen drygt 5 procents omsättningstillväxt och en ytterligare liten förbättring av den underliggande lönsamheten. Vinsten väntas stiga till 17,30 kronor per aktie.

De prognoserna innebär i dagsläget p/e-tal på 19,8 respektive 18,3 räknat på de röstsvagare, och billigare, B-aktierna.

Utdelningen för 2017 föreslås, inklusive en extrautdelning, bli 15 kronor per aktie. Det innebär en direktavkastning på 4,7 procent i vår. För de kommande två åren väntas direktavkastningar på 2,6 procent respektive 2,9 procent.

Atlas Copcos B-aktie har stigit 16 procent det senaste året, klart bättre än Stockholmsbörsen som är oförändrad för perioden. Den förestående uppdelningen av bolaget har bidragit till kurslyftet men 2017 var också ett överlag mycket starkt år för Atlas Copco.

Att året avslutades lite svagare gillas inte på aktiemarknaden. Atlas-aktien värderas mycket högt och utrymmet för besvikelser är minimalt. Kursutvecklingen i år har varit mer dämpad.

Vi är som vanligt lite kluvna till Atlas Copco. Bolaget är väldigt välskött och historiken är stark. Aktien värderas därefter. I en långsiktig portfölj förtjänar den sin plats och då spelar det också något mindre roll när man köper.

Justerat för engångsposter väntas dock inte vinsttillväxten de kommande åren vara fullt så fenomenal som värderingen antyder. Det justerade rörelseresultatet väntas öka med runt 8 procent om året. Jämförelsetalen är tuffa vilket leder till en lugnare utveckling. Rimligtvis spiller det även förr eller senare över på aktiekursen.

Utdelning och Epiroc-avknoppningen stöttar sannolikt aktien i vår. Därefter känns läget mer osäkert. För de närmaste kvartalen stannar därför rekommendationen vid neutral

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atlas Copco B Neutral 312,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -