Köp Orkla i nästa börssvacka

Börs Det tidigare industrikonglomeratet Orkla har sålt av cykliska industrigrenar och istället satsat på starka konsumentvarumärken inom mat och vård. Det gör Orkla till en trygg aktie att äga under oroliga börstider.

2011 blev historiskt sett ett mycket viktigt år för norska Orkla då ledningen initierade en betydande strategiförändring av det tidigare industrikonglomeratet.

I grunden handlade det om att gå från ett spretigt konglomerat med verksamheter i vitt skilda sektorer till att bli ett renodlat konsumentvarubolag med fokus på starka varumärken med exempel som Felix och Abba Seafood. Ett bolag som Warren Buffett troligen skulle gillat och väldigt likt de redan väletablerade aktörerna Unilever, Nestlé och Procter & Gamble vilka alla berikats med hög värdering.

När man började förändringsarbetet 2011 så stod andelen konsumentvarumärken för 43 procent av bolagsvärdet. I fjol var samma siffra 74 procent. Under tiden så har man optimerat resultatet hos bolagen inom Orkla Investments inför en avyttring. För Sapa, aluminiumproduktsleverantören, har resultatet förbättrats rejält och Orklas 50 procentiga ägande i Sapa såldes under hösten 2017 till Norska Hydro.

Orkla fick in 5 miljarder norska kr för detta, som sedan kort därefter delades ut till aktieägarna. Det var en bra slant med tanke på att börsvärdet i Orkla är knappt 90 miljarder. Även i färgproducenten Jotun pågår ett liknande effektiviseringsarbete. Här äger Orkla 42,6 procent av bolaget. Resultatet är dock mer volatilt än vad det var för Sapa och vinsten under 2017 blev faktiskt lägre än året innan. Men den långsiktiga trenden går trots allt åt rätt håll och Orkla bör på sikt kunna avyttra även Jotun, om än det är svårare i nuvarande marknadsklimat för cykliska bolag.

Orkla har också investerat i fastigheter och vattenkraftstillgångar som genererade ett rörelseresultat om 316 miljoner norska kr under 2017 (192). Detta är tillgångar som på sikt också kan avyttras.

Tittar man på Orklas konsumentdivision så har rörelseresultatet växt från 2,9 till 4,6 miljarder norska kr mellan 2013 till 2017 där rörelsemarginalen landade på fina 12,1 procent för 2017 (11,8). Ledningen har mycket framgångsrikt arbetat med att sänka de fasta produktionskostnaderna genom att stänga fabriker och därmed konsoliderat tillverkningen samt realiserat kostnadssynergier inom försäljning, administration och marknadsföring.

Utgångspunkten är Ett Orkla och att via internt arbete, förvärv och avyttringar systematiskt optimera både intäkts- och kostnadssidan. Detta har man hittills lyckats väl med om man ser till resultatet ovan och aktiekursen har också dubblats från bottennoteringen sommaren 2012. Men under det senaste året så har kursen pendlat i intervallet 75-85 NOK.

Den 6:e februari då börsen skakade till så kom aktien ned till 77 NOK och där någonstans är värderingen för Orkla ganska attraktiv. På dagens kursnivåer runt 85 NOK så landar ev/ebit kring 18 för innevarande år enligt analytikerkåren. Då väntas omsättningen öka med 4,5 procent i år (4,8), med ett vinstillväxtantagande på 7,5 procent för 2018 vilket är i mitten av ledningens ambitionsintervall på 6-9 procent långsiktigt.

Ledningens målsättning understöds av att de ser fortsatt stora möjligheter att förbättra intäkterna per fabrik och även på kostnadssidan ta fram mer synergier genom satsningen på bland annat ett nytt IT-system vilket effektiviserar administrationen.

Med ledningens tillväxtambitioner så utmynnar det i att rörelsemarginalen stärks ytterligare till 13-14 procent per 2020. En aspekt att beakta är vidare den mycket starka finansiella ställningen där Orkla sett till 2018 kommer att vara överkapitaliserad. Ledningen vill dela ut minst 2,5 norska kr per år och göra kompletterande förvärv i syfte att stärka varumärkesportföljen ytterligare. Direktavkastningen utmynnar i drygt 3-3,5 procent under prognosperioden - inte så högt men givet den finansiella positionen en mycket säker utdelning.

Orkla är ett intressant bolag som fortfarande håller på att delvis stöpas om och sannolikt finns det mer att göra internt för att lyfta vinstmarginalerna utan någon större draghjälp av marknaden. Ser man till värderingen så känns den relativt rimlig när aktien handlas kring 85 norska kronor. Kommer den dock ner mot 75-77 NOK igen så kan det vara ett bra köpläge, särskilt med tanke på den något defensiva karaktären på bolaget också.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 12 den 19 mars. Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -