Börsen kring noll, Volvo och SKF upp

Börsen Stockholmsbörsen inledde tisdagen med att stiga men tappade sedan och handlades strax under nollstrecket vid lunchtid. Bland storbolagen var SKF en vinnare medan Fingerprint handelsstoppades efter ett fall på 7 procent.

Vid 12-tiden hade OMXS30 sjunkit med 0,1 procent till 1.546. På de stora Europabörserna var det överlag något upp. Omsättningen uppgick till 4,4 miljarder vid denna tidpunkt på Stockholmsbörsen och H&M var mest omsatta aktie.

I toppen bland OMXS30-aktierna låg kullagertillverkaren SKF. Aktien steg med 2,5 procent. Bolaget fick medvind av positiva utsikter från konkurrenten Timken som efter amerikansk stängning på måndag höjt sina prognoser för 2018.

"Vi har fått en bra start på 2018, och leveranserna och inkommande order överträffar nivån vi hade förväntat oss tidigare under året", säger Timkens vd Richard Kyle enligt ett pressmeddelande.

Den tyska lastbilstillverkaren MAN, som ingår i Volkswagenkoncernen, räknar med en viss försäljningstillväxt under 2018, vilket framgick när bolaget rapporterade på tisdagen. Volvo steg med runt 1 procent. Senare i eftermiddag väntas även siffror från Scania.

Det var annars små rörelser bland de större bolagen i Stockholm. Dock stack biometribolaget Fingerprint Cards ut med en nedgång på 7 procent och en notering strax under 9 kronor. Aktien handelsstoppades senare på grund av icke offentliggjord information. Fingerprint har i samtal med analytiker påpekat att konsensusförväntningarna ligger för högt, särskilt för första kvartalet 2018, vittnar Pareto i en analys.

Pareto Securities har även sänkt sin rekommendation för Fingerprint till sälj från tidigare behåll. Riktkursen sänks till 7 kronor. UBS har dock höjt sin rekommendation till neutral från sälj.

Det var även nedåt för bostadsutvecklaren Bonava, aktien tappade 6,5 procent. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Bonava till sälj, från tidigare behåll.

råvarumarknaden steg oljepriset med nästan 1 procent för både Brent och WTI-olja efter ökade spänningar mellan Saudi Arabien och Iran. Även uppgifter från IEA om minskad produktion i Venezuela bidrog till prisuppgång.

Rapporterande oljeproducenten Enquest steg drygt 4 procent. Bolaget upprepade tidigare produktionsmål för 2018.

Även Lundin Petroleum var upp med 1 procent.

Bland dagens vinnare fanns bioteknikbolaget Pledpharma, listat på First North, som steg med 15 procent efter att Carnegie inlett bevakning med en köprekommendation. Riktkursen är satt till 26 kronor.

Rejäl uppgång bjöd VA Automotive på. Aktien som är listad på First North steg med 66 procent utan några nyheter. Bolaget har tidigare gått ut med förslag kring en nyemission som ska godkännas på bolagsstämma 12 maj. Aktien genomgår en rekonstruktion efter förändrad affärsmodell.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 20 mars

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -