Störst är bäst på Emerging Markets

Fondkommentar De senaste årens favorit tillväxtmarknaderna har inlett året med fortsatta uppgångar. Placera har lyft blicken och tagit tempen på de vanligaste tillväxtmarknadsindexen för investerare – det skiljer mer i avkastning än man tror.

Jag har valt att se på avkastningen de senaste fem åren för ett begränsat urval av de mest använda aktieindexen för tillväxtmarknadsinvesteringar. Det är de index som flest investerare valt att investera sitt kapital efter.

Det gäller både passiva indexfonder/ETF:er och aktivt förvaltade fonder som använder index som så kallat benchmark index för att jämföra fondens innehav med aktiemarknaden. Urvalet omfattar tre index från den globala indexberäknaren MSCI.

Det klart mest använda indexet på tillväxtmarknaderna är MSCI Emerging Markets index. Det är ett brett index som täcker hela 24 tillväxtmarknadsländer och knappt 850 bolag. Största sektor är teknikbolag med 27 procent och Kina är största marknaden med 30 procent. Totalt omfattar indexet i snitt 85 procent av marknadsvärdet på varje marknad.

Ett betydligt smalare index är MSCI Emerging Markets 50 index. Det är ett index som innehåller de 50 största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaderna.

Indexet är handelsbart vilket innebär att det finns derivat och andra typer av instrument som handlar mot indexet. När man reducerar antalet bolag med 800 stycken faller även flera tillväxtmarknadsländer bort. Nu reduceras antal länder till 10 stycken. Och största marknad är Kina med 46 procent.

Ett vanligt index för småbolagsfonder som investerar på tillväxtmarknaderna är MSCI Emerging Markets Small cap index. Det är ett index som investerat i 24 tillväxtmarknadsländer och har drygt 1 800 innehav. Inget innehav väger mer än 0,5 procent och de tio största innehaven väger bara 3,3 procent tillsammans, alltså är det en riktigt bra riskspridning.

Nu talar vi om riktigt små bolag. Det genomsnittliga börsvärdet per bolag är 3,7 miljarder kronor och det minsta bolaget har ett börsvärde på låga 70 miljoner kronor. I genomsnitt täcker bolagen ungefär 15 procent av marknadsvärdet i respektive land.  Största sektorer är konsumentbolag och teknikbolag på drygt 16 procent vardera. Indexet har klart jämnast sektorfördelning i indexurvalet.

Den solklara vinnaren de senaste fem åren är MSCI Emerging Markets 50 index. Alltså det smalaste indexet som satsar på de riktigt stora bolagen. Det som överraskar är att den sämsta avkastningen står småbolagsindexet för.

Det är i stor kontrast mot hur det ser ut på de flesta andra marknader. Globalt småbolagsindex har avkastat dubbelt upp de senaste fem åren, även småbolagen på Stockholmsbörsen har utklassat tillväxtmarknadernas småbolags index med råge.

Man brukar säga att småbolag har bättre avkastning än stora bolag över tid, vinsterna växer snabbare än i stora bolag vilket gynnar aktiekursen. Det finns mycket forskning som pekar på att det över tid finns en så kallad småbolagseffekt.

Att MSCI Emerging Markets 50 index haft en så bra avkastning är inte konstigt. Här finns de kinesiska teknikdrakarna de så kallade BAT-bolagen, Baidu, Alibaba Group och Tencent Holdings tungt representerade. De väger drygt 30 procent av index och har haft enorma kursuppgångar de senaste fem åren, inte minst under fjolåret.

Tencent Holdings väger mest och är störst i index, har haft en smått otrolig avkastning på närmare 800 procent de senaste fem åren - ett typiskt stort bolag som inte är med i småbolagsindex.

Alibaba som noterades på Nasdaq-börsen så sent som hösten 2014 har stigit med 120 procent sedan notering. Vi hittar också sydkoreanska teknikkonglomeratet Samsung och halvledarbolaget Taiwan Semiconductor på listan över största innehav i index. Taiwan Semiconductor har varit populärt hos de stora fondförvaltarna och aktien har avkastat drygt 160 procent under perioden.

Den tydliga representationen av stora teknikbolag gör indexet mycket tekniktungt, hela 51 procent är teknikbolag. Tekniksektorn väger 28 procent i MSCI Emerging Markets index, vilket faktiskt är i nivå med det tekniktunga amerikanska S&P 500 indexet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -