Handelskrig skrämmer investerarna

Fonder Ökad risk för handelskrig har seglat upp som det största hotet mot en fortsatt börsuppgång tycket de globala investerarna. Det visar en färsk investerarenkät.

De globala investerarna börjar se en spricka i den starka börsuppgången och växlar upp i defensiva bolag. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 9 – 15 mars.

Fondförvaltarna har under månaden reducerat risken i portföljerna genom att öka defensiva aktier. Hela 74 procent av förvaltarna tror att världsekonomin är sent i cykeln, det är den högsta noteringen någonsin. Förutom den ökade oron bland investerarna för ökad risk med handelskrig har även inflationsoron börjat bli tydlig.

Den ökade risken för inflation spås få den amerikanska 10-års räntan att fortsätta stiga. Investerarna är splittrade i synen när man tror att räntenivån skapar en större rotation av kapital från aktier till obligationer. Den genomsnitt siffra som man tror börjar utlösa en större tillgångsrotation är när den amerikanska 10-åringen når 3,60 procent.

De globala investerarna föredrar fortfarande europeiska aktier och är den regionen som är mest överviktad. Men de globala investerarnas övervikt i Europa har sjunkit från toppen som nåddes i oktober 2017. Samtidigt har investerarna vänt brittiska aktier ryggen. De har nått en ny bottennivå hos investerarna, den lägsta någonsin, då 42 procent av investerarna är underviktade landet. Tyskland anses efter tillväxtmarknaderna vara den börs som har mest att förlora på ett nytt handelskrig.

I mars föredrar investerarna fortsatt banker, teknikaktier och försäkringsbolag. Men intresset för defensiva aktier som dagligvaror och fastighetsakier har ökat under månaden.

På listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja, hittar vi teknikbolagen FAANG+BAT tillsammans med att gå kort den amerikanska dollarn.

Handelskrig som har seglat upp som en sannolik risk mot börsfesten. Oron för centralbankernas eventuella policymisstag när de börjar höja ränta och minska på de kvantitativa lättnaderna har minskat under månaden, den har tidigare varit klar tvåa. Ökad inflationsoron är nu tillbaka som ett orosmoln hos investerarna och ligger nu på andra plats.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -