Garo: Fint men fullvärderat

Aktieanalys Garo hade bra drag i försäljningen under fjolåret. Exponeringen mot bostadssektorn och den höga värderingen är dock två faktorer som kan komma att tynga aktien.

Garo firade i förra veckan sin tvåårsdag som börsnoterat bolag. Sett till kursutveckling var det andra året betydligt sämre än det första. Från mars 2017 har aktien backat nästan 30 procent.

Rent operativt finns dock inte mycket att klaga på när det gäller fjolåret. Garos bokslutsrapport presenterades för en månad sedan och visade framför allt på fortsatt stark tillväxt.

Gnosjö-baserade Garo utvecklar och tillverkar under eget namn produkter och system för elinstallationsmarknaden. Sverige svarar för cirka två tredjedelar av omsättning och resultat men produkterna säljs även i Norge, Finland, Irland och Polen.

Bolagets totalt cirka 4 500 produkter delas in i fyra områden: Installationsproduker (51%), Projekt (26%), Tillfällig el (10%) och Ladd (13%).

Installationsprodukter innehåller standardiserade produkter för det mesta inom elinstallation. Projekt är kundanpassade lösningar och Tillfällig el är bland annat produkter för byggarbetsplatser. Ladd rymmer produkter för säker laddning av elfordon.

Huvudsakligen styrs efterfrågan inom Garo av byggkonjunkturen och bostäder svarar för hälften av den byggrelaterade efterfrågan. Även försäljningen av elbilar och utbyggnaden av nätet av laddstationer är en viktig tillväxtfaktor. Laddprodukterna är dock fortfarande en mindre del av omsättningen.

I stort sett alla lampor lyste gröna i Garo under fjolåret och bolagets starka tillväxt fortsatte. Bolaget har sedan 2014 ökat omsättningen med i snitt 20 procent om året. Facit för 2017 blev en ökning med 21 procent varav 13 procent organiskt. Två förvärv genomfördes under året och strukturförändringar bidrog sammantaget med 8 procents tillväxt.

Byggkonjunkturen har stått i fokus på Stockholmsbörsen under det senaste året. Bostadspriserna slog i taket i höstas och köparna ville inte längre betala de priser som säljarna begärde. Det var en effekt av ett ökat utbud av bostäder i kombination med skärpta amorteringskrav på bolån.

Bostadsutvecklarna har dragit ned på antalet produktionsstarter men pågående projekt måste fortfarande färdigställas. Det är således fortfarande bra fart på byggandet i Sverige. En viss försvagning kunde dock märkas i Garo under fjärde kvartalet inom de standardiserade produkterna. Området Installationsprodukter uppges ha haft en svagare utveckling i perioden.

Totalt sett rapporterade dock affärsområdet Garo Sverige rapporterade en tillväxt på goda 20 procent i fjärde kvartalet. Produktområdena Projekt, Ladd och Tillfällig El hade en stark volymtillväxt i perioden.

Affärsområdet Garo Övriga marknader växte med 15 procent i kvartalet. Området Ladd stack ut med en stark tillväxt i peroden. De byggrelaterade produktområdena noterade sammantaget en god efterfrågan enligt bolaget.

Garo har tillverkning i Sverige och Polen och bolaget har under fjolåret investerat i utökad kapacitet och effektiviseringar i båda länderna. I Polen har bolagets fabrik byggts ut och kapaciteten har fördubblats. Projektet färdigställdes under slutet av 2017 och fokus i Polen ligger nu på att utbilda personal och på att öka volymerna.

Även i Sverige har kapaciteten utökats under fjolåret. Dels tillförde ett förvärv i början av året ytterligare kapacitet inom området Projekt. Inom området Tillfällig El har tillverkning flyttats till större lokaler.

Omstruktureringar, ökade investeringar i marknads- och produktorganisationerna samt utökade marknadsaktiviteter bidrog till att pressa ned rörelsemarginalen i fjärde kvartalet. Den backade till 13,0 procent från 15,1 procent samma kvartal året innan.

För helåret blev marginalen 12,3 procent, en knappt procentenhet lägre än året innan justerat för noteringskostnaderna.

Enligt databasen Factset räknar de analytiker som bevakar Garo med att rörelsemarginalen kommer att förbättras successivt de kommande åren. Exklusive nya förvärv väntas tillväxten på översta raden snitta drygt 8 procent om året de kommande tre åren. Snittprognosen för vinst per aktie ligger för innevarande år på 8,64 kronor och för nästkommande år på 9,73 kronor.

De prognoserna innebär i skrivande stund p/e-tal på 21,2 respektive 18,8. Justerat för en nära på skuldfri balansräkning värderas rörelsen till drygt 15 gånger 2019 års väntade rörelseresultat.

Utdelningen för 2017 föreslås bli 4 kronor per aktie. Det ger en direktavkastning på 2,2 procent. För de kommande två åren väntas direktavkastningar på 2,5 procent respektive 2,7 procent.

Garo-aktien har som sagt gått svagt en tid. Bolagets första tid på börsen var dock urstarkt och jämfört med introduktionskursen 73 kronor rusade aktien nära 270 procent på lite drygt ett år. Värderingen följde med uppåt och trots att kursen kommit tillbaka ned en bit så är Garo fortfarande långt högre värderad än andra byggrelaterade aktier.

Rent operativt går bolaget bra och de investeringar som gjorts under 2017 kommer på sikt att bidra till fortsatt tillväxt och ökade skalfördelar. Tillväxten var stark under 2017 men med en stor exponering mot svenskt bostadsbyggande ligger en dämpad underliggande tillväxt i korten. Bostadsmarknaden har kylts av och takten i nystarterna har kommit ned det senaste halvåret.

elbilsmarknaden syns inga orosmoln och utbyggnaden av laddstationer lär fortsätta i många år till. Garo har en stark position på området och produktområdet Ladd växer snabbt.

Garos många goda kvaliteter är dock med råge inprisade på dagens kursnivåer. Även om vi räknar med fortsatt bra utveckling och blickar ett par år fram i tiden har vi svårt att se aktien som annat än fullvärderad. Rekommendationen stannar därför vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Garo Neutral 179,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -