Splittrat om Krypto-reglering

Krypto En reglering av kryptovalutorna är något som måste övervägas, även om de inte utgör något hot mot den finansiella stabiliteten. Det sade Bundesbanks vicechef Claudia Buch till Reuters.

Hon konstaterade att spekulation i kryptovalutorna inte utgör någon systemrisk eftersom det inte finansieras av krediter, men de ansvariga myndigheterna bör ändå införa regler som skyddar konsumenter givet att sådan spekulation kan bli kostsam för investerare.

Kryptovalutornas roll i penningtvätt och kriminell aktivitet måste också granskas noga.

"Jag ser inget hot för den finansiella stabiliteten för närvarande då spekulationen generellt inte finansieras via lån och de relevanta marknaderna är rätt små", sade hon.

Frågan om reglering av kryptovalutor kommer stå högt på agendan vid G20-mötet i Argentina 19-20 mars.

Financial Stability Board, FSB, avvisar krav från flera länder att reglera kryptovalutor som bitcoin.

Det rapporterar Reuters.

FSB, som samordnar finansiell reglering inom G20, anser att det krävs mer internationell samordning för att fylla datahålen vad gäller att övervaka denna snabbt framträdande sektor som fortsatt är värd mindre än 1 procent av global BNP.

"FSB:s initiala bedömning är att kryptovalutor inte utgör någon risk för den globala finansiella stabiliteten just nu", skrev FSB-chefen Mark Carney i ett brev till G20-mötets ministrar inför mötet i Argentina på måndagen.

Mark Carney, som avslutar sin period nästa år, sade också att oavsett vem som tar över så kommer denne att leda en mer öppen organisation som mer fokuserar på att se över gällande regler än att trycka igenom nya.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -