Powells första Fed-beslut i fokus

Makroveckan Trots ökade politiska spänningar har vi en lugn finansvecka bakom oss. I veckan bränner det till med bland annat Fed-besked, viktiga konjunktursignaler och tungt EU-toppmöte.

Vi har en lite småseg vecka på finansmarknaderna bakom oss. Den positiva tolkningen av det är att börserna höll emot bra trots att det varit lite ökade politiska spänningar i spåret av nya avskedanden från Trump och en eskalerande politisk kris mellan Ryssland och Storbritannien. Den svenska börsen backade med -0,9 procent medan tillväxtekonomierna (Emerging Markets) orkade med en uppgång på 0,5 procent (MSCI).

Den svenska kronan har återtagit lite förlorad mark men är fortsatt att betrakta som rejält undervärderad. Orsaken till uppgången är främst att inflationen inte överraskade på nedsidan ännu en gång samt överraskande låg arbetslöshet i februari. Något trendbrott för kronan ska det ändå inte vara tal om.

Veckan inleds med ett tvådagars G20-möte i Buenos Aires. Handelsfrågorna lär givetvis diskuteras men högst osäkert om det kan komma ut något nytt i samband med detta möte.

Mycket av veckans marknadsfokus lär i sin tur hamna på det penningpolitiska besked som den amerikanska centralbanken levererar under onsdagskvällen. Det blir det första möte som den nytillträdde Fed-chefen Jerome Powell leder, vilket ökar intresset en bit. Dessutom lämnar Fed-ledamöterna nya ränteprognoser och eftersom det mesta rör sig åt rätt håll i amerikansk ekonomi spekuleras det kring att ränteprognoserna kan komma att justeras upp. Frågan är hur finansmarknaden skulle reagera på ett sådant besked? Med lugn eller ny finansiell panik?

På torsdag publiceras preliminära inköpschefsindex för en rad länder. Det väntas stabila siffror även om det finns en del frågetecken kring tillväxten i EMU-området. Inte så att det är någon lågkonjunktur i vardande men accelerationsfasen i den här konjunkturåterhämtningen riskerar att vara över. Det skulle, tillsammans med ett aggressivt Fed-besked, sätta nedåtpress på euron.

I slutet av veckan hålls ett viktigt EU-toppmöte och en av huvudfrågorna är Brexit-hanteringen i form av utträdesavtal och övergångsperiod samt möjligen signaler kring ett nytt handelsavtal med britterna. Dessutom lär väl Trumps utspel kring handelsfrågorna få någon form av reaktion.

Måndag

Relativt tomt på makroagendan så det mesta fokus lär hamna på det G20-möte där finansministrar och centralbankschefer möts i Buenos Aires. Det är väl ingen vild gissning att handelsfrågor kommer att hamna högt på agendan liksom frågor som rör en normalisering av den globala penningpolitiken trots fortsatt låga inflation.

Tisdag

Intressanta siffror över inflation och huspriser i Storbritannien inför det penningpolitiska beskedet från Bank of England lite senare i veckan. Det tyska ZEW-indexet, som mäter humöret i investerarkollektivet, kan bli en liten rysare då den tyska börsen gått lite sämre samtidigt som Tyskland hamnat lite i skottgluggen för Trumps handelsutspel.

Onsdag

Fullt fokus på det penningpolitiska besked som Federal Reserve lämnar under kvällen. Det blir Jerome Powells första möte som chef så högintressant att se hur han väljer att agera. En räntehöjning är i princip spikad av analytikerna så mycket av intresset lär riktas mot de ränteprognoser som ledamöterna i den beslutande kommittén ska leverera. Några som börjar ladda för fyra höjningar i år?

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för mars rullas ut på bred front. Möjligen lite segare siffror i EMU-området, och i så fall börjar vi se en lite olycksbådande nedåttrend. En viktig signal blir också det tyska IFO-indexet som mäter humöret i hela näringslivet och bygger på ett betydligt bredare underlag. Bank of England lämnar räntebesked men väntas, trots hög inflation, vila på hanen.

Fredag

Den ryska centralbanken väntas genomföra en ny räntesänkning. Mycket intresse lär också riktas mot någon form av slutkommuniké från EU-mötet som kan innehålla besked kring viktiga Brexit-frågor samt något kring eventuella reaktioner på aggressiva handelsutspel från USA.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -