FPC: Ansiktsintäkter kan komma redan i år

Börs Fingerprint Cards är inne i "ett antal" tester och piloter med sin lösning för ansiktsigenkänning, uppger Fingerprints vd Christian Fredrikson för Nyhetsbyrån Direkt.

Förväntningarna är att lösningen ska integreras i kunders produkter under andra halvåret 2018.

Kan intäkter från ansiktsigenkänning komma redan i år?

"Det är möjligt så klart men det beror ju på. Om vi har produkter under andra halvåret och sedan går vi igenom tester, vilket tar tid, får vi se om det hinner komma ut produkter på marknaden. Först måste vi vinna affärerna, så det är väl för mycket att lova något för tillfället", svarar han.

Fingerprint Cards har redan visat upp lösningen för kunder, i samband med mobilmässan MWC i februari.

"Vi körde så att de kunde se face separat och iris separat och sedan face plus iris tillsammans i samma applikation i mobilen."

För ansiktsigenkänningslösningen har Fingerprint sin egen mjukvara och sina egna algoritmer. Hårdvaran, som kameran, samt vissa mjukvarukomponenter kommer däremot från partners.

"Vi har ett mycket kompetent iris-gäng, iris-mjukvara och algoritmer. Sedan bygger vi stor del av mjukvaruanpassningen och använder partners också", förklarar Christian Fredrikson.

Beroende på vilken hårdvara som väljs till lösningen kan kunden få två- eller tredimensionell ansiktsavläsning ("2D-face" eller "3D-face").

Tanken är att ansiktsigenkänningslösningen i ett första steg kommer att användas i smartphones för att i ett senare skede även nyttjas av kunder inom Fingerprint Cards nya segment fordonsindustrin och IoT.

På telefonsidan är trenden att kunderna vill ha beredskap för flera olika biometriska identifieringslösningar för att kunna svara upp mot vad användarna kommer att vilja ha.

Christian Fredrikson tror att så kallade "touchless"-lösningar, det vill säga när man inte behöver ha fysisk kontakt med telefonen (som läsning av ögon och ansikte), kommer att växa fram allt mer under nästa år.

"Vi vill ha olika modaliteter. Iris är det mest säkra, men face är bra för att du kan läsa av det på längre distans men det är inte lika säkert", säger han och lägger till:

"Kunderna vill ha säkra lösningar, men också enklare och billigare sätt som är gjorda för en massmarknad. Den ansiktsigenkänningslösning som Apple kom med är dyr. Nu kommer vår och flera andras lösningar som är billigare."

Fingerprintaktien var upp 2,5 procent till 10:04 kronor vid 14-tiden på måndagseftermiddagen. Det var mest i OMXS30, som backade 0,9 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -