MQ och Kappahl faller

Börsen Stockholmsbörsen sjönk under veckans sista handelsdag. Viss svaghet uppvisades på USA-marknaderna, men utdelning i Nordea tyngde samt även i viss mån generella nedgångar för industribolagen.

Klädföretaget MQ föll efter en svag delårsrapport.

Vid 13.30-tiden var OMXS30, ned 1,0 procent till 1.577. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 7,4 miljarder kronor.

På Stockholmsbörsen sjönk Nordea 8,1 procent där en utdelning på 0:68 euro motsvarande 7:20 kronor avskildes. Nordea-aktien sjönk 7:82 kronor till 89:30 kronor.

Det var annars positiva tongångar i skogssektorn efter att den finländska förpackningskoncernen Metsä Board höjt sina vinstprognoser för det första kvartalet. Metsä Board steg 6,6 procent i Helsingfors. Beskedet från öst gav eko hos de svenska företagen som lyfte på en i övrigt svag börs. Stora Enso ökade 1,7 procent och SCA steg med 1 procent.

Bland storbolagen noterades även tobaksbolaget Swedish Match upp med 0,9 procent. Under torsdagen gick amerikanska FDA ut med ett besked att myndigheten går vidare i frågan om att sänkta nikotinnivåerna i cigaretter. Hittills i år har aktien utvecklats starkt och stigit med drygt 15 procent.

Dagens förlorare var klädbolaget MQ som rasade 16 procent. Bolaget redovisade en kraftig försämring i den jämförbara försäljningen som sjönk med 10,9 procent i kvartalet under perioden december till februari. Bolaget redovisade även en kvartalsförlust på 3 miljoner kronor.

"Självklart är det så att ingen företagsledning i Sverige ser denna typ av siffror utan att agera. Men vi ska göra rätt saker och i rätt takt, och det kommer vi att göra grundligt och komma tillbaka innan vi presenterar det i detalj", besvarade MQ:s vd Christina Ståhl en fråga under rapportkonferensen om det är aktuellt att stänga butiker.

Sektorkollegan Kappahl föll med 7 procent. Bolaget kommer med sin rapport om en vecka.

Gårdagens stora förlorare Clas Ohlson fortsatte ned med drygt 2 procent. Aktien har hittills i år tappat drygt 17 procent. ABG Sundahl Collier har sänkt sin rekommendation till behåll från tidigare köp.

Kontraktstillverkaren Note backade 2,2 procent. En av huvudägarna, Creades, har sålt halva sitt innehav och har nu kvar 11 procents ägande i bolaget.

Intrum har fått sänkt riktkurs av Danske Markets från 300 till 270 kronor med upprepad behållrekommendation. Aktien var ned 1,3 procent till 260 kronor. Intrum har backat drygt 14 procent hittills i år.

Under eftermiddagen väntas USA-statistik i form av industriproduktion samt Michigans konsumentförtroendeindex.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -