H&M:s etiopiska problem

Börs Klädjätten H&Ms satsning på produktion via underleverantörer i Etiopien har inte gått som förväntat. Enligt uppgifter till Placera är volymerna i Etiopien inte alls så stora som H&M räknat med när de lade ut produktion hit för fem år sedan.

Framför allt är det logistiken som är en av de största utmaningarna för H&M och andra textilproducenter i Etiopien. Logistiken är långt ifrån internationell standard, vilket är viktigt när textilkonsumenternas inköpsbeteende ändras allt snabbare.

Etiopien saknar kust och tillgång till en hamn. Det mesta av landets leveranser går via Djibouti i norr eller Mombasa i Kenya. Ett problem med Djibouti är att tullkontrollerna tar lång tid. Dessutom är transportkostnaderna höga.

I Kenya är problemet att lastbilar, där ratten sitter på vänster sida inte får köras eftersom de har vänstertrafik. Det gör att lastbilarna måste lastas om, vilket kan ta flera dagar.

H&M har funnits i Etiopien i fem år. Man började titta på landet för sju år sedan. H&M äger ingen egen produktion utan outsourcar till underleverantörer som srilankesiska Jay Jay Textiles.

Totalt arbetar cirka 100 000 personer inom den etiopiska textilindustrin idag. Den stora majoriteten av dessa är kvinnor. Lönerna är mycket låga. Ingångslönerna ligger på så lite som 750 Birr i månaden, vilket motsvarar 225 kronor. De har dessutom ingen betald semester och sjukersättning.

H&M:s produktion i Etiopien sysselsätter uppskattningsvis någonstans kring 8000–10 000 personer.

Jay Jay har totalt 22 000 anställda globalt. Jay Jays fabriker ligger i industriparker och ekonomiska frizoner som den etiopiska regeringen byggt för att locka till sig tillverkningsindustri. Det finns ett starkt fokus från regeringen att locka till sig tillverkningsindustri för att på så vis skapa jobb.

Den 16 februari införde Etiopien undantagstillstånd efter det överraskande beskedet att Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn lämnade sin post. Undantagstillståndet ska gälla i ett halvår och är något som kan verka avskräckande för internationella investerare och producenter i landet.

Industripark i Etiopien

Varje år kommer det ut två miljoner nya arbetssökande på den etiopiska arbetsmarknaden samtidigt som ungdomsarbetslösheten är hög. 60 procent av befolkningen är under 30 år gamla.

I nuläget är Etiopien en väldigt liten produktionsmarknad för H&M. Trots problemen är det sannolikt en marknad man vill hålla sig kvar på i hopp om att landet kan komma att bli en mycket större och viktigare produktionsort i framtiden.

Den etiopiska regeringens vision är att upp till sex miljoner människor ska kunna komma att arbeta i någon del av textilindustrin i framtiden.

Det som talar för Etiopien som tekoproducent är att man har mycket låga elkostnader i förhållande till andra stora tekoproducerande länder som exempelvis Bangladesh. En annan fördel är att merparten kommer från förnybar vattenkraft.

Utöver det odlar Etiopien bomull, vilket på sikt skulle kunna göra att hela produktionskedjan finns inom landets gränser.

H&M har valt att inte kommentera uppgifterna i artikeln.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -