Tech-aktier bakom månadsvinnarna

Utblick Börserna har återhämtat sig efter den blytunga inledningen på februari. Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare. Fler av vinnarfonderna har dragit in hela årsavkastningen den senaste månaden.

Efter en stökig period under första halvan av februari har huvuddelen av världens börser tagit tillbaka stora delar av tappet. Stockholmsbörsen har för ovanlighetens skull avkastat mer än de europeiska börserna den senaste månaden i svenska kronor. 

Den senaste månadens tydliga uppgång för Stockholmsbörsen gör att kategorisnittet för Sverigefondernas avkastning nu är på plus för i år.

Trots att oron började i USA har de amerikanska börserna återhämtat sig betydligt och avkastat bättre än de europeiska, Stockholmsbörsen inkluderad. Vinnarna den senaste månaden hittar vi i Latinamerika.

Den amerikanska dollarn har stärkts med knappt tre procent mot den svenska kronan. För svenska fondspararna är dollaruppgången bra. Det påverkar positivt när vi växlar hem värdet till svenska kronor. Alla viktiga fondmarknader är på plus under månaden, i kronor räknat.

För den som vill fördjupa sig och läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Den senaste månaden har skilt agnarna från vetet. Det skiljer drygt 20 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden. Det intressanta är att vinnarfonderna har avkastat riktigt mycket medan förlorarfondernas nedgång är ganska begränsad.

Vinnarlistan består av två teman, Teknikfonder och USA-fonder med teknikbolag i spetsen. Men den överstaplatsen platsen intas av en smal teknikfond som satsat allt krut på bolag som jobbar med Artificiell Intelligens (AI).

Allianz Global Artificiell Intelligence AT EUR startade så sent som i maj 2017 och har haft en bra avkastning det senaste halvåret. Men den senaste månadens avkastning sticker ut med knappt 18 procent upp. Fonden placerar i bolag som har anknytning till AI-industrin, även i bolag som anses dra fördel av AI-utveckling.

De största innehaven i fonden är Idahobaserade Micron Technology som gör halvledare och minneskort samt betalbolaget Square som använder AI för att identifiera kortbedrägerier. Båda innehaven väger drygt 5 procent var. Och avkastningen för Micron Technology har varit enorm den senaste månaden med hela 44 procents avkastning. Square kommer inte långt efter med 35 procents uppgång.

Totalt hittar vi sju stycken bredare teknikfonder på vinnarlistan. De har haft en månadsavkastning på 12,4 procent till 17,7 procent, vilket gör att alla fonderna har gått bättre än Morningstars kategorisnitt för Teknikfonder som avkastat 11,4 procent den senaste månaden.

Tvåa är GAM Star Technology A USD. Fonden investerar med tyngdpunkt i amerikanska teknikbolag. Hela 75 procent placeras där. Näst största marknad är kinesiska teknikbolag på knappt 10 procent.

Fondens två största innehav Microsoft och Amazon har haft en stark månadsutveckling. De har avkastat 7 procent respektive 17 procent.

Vi hittar även två USA-fonder på listan över vinnarfonder. MS INVF USA Growth A investerar i amerikanska tillväxtbolag. Tyngdpunkten är teknikbolag som står för 45 procent av fondens värde.

Fondens fem största innehav är teknikbolag och klart största innehav är Amazon på nästan 10 procent.

SEB Nordamerika Småbolag placerar precis som namnet antyder i amerikanska småbolag. Även här väger tekniksektorn tyngts och utgör en tredjedel av fondens värde. Fonden investerar brett och har hela 103 innehav. Inget innehav väger mer än 1,5 procent. Med 12,2 procents avkastning den senaste månaden klår det Morningstars fondkategori USA, småbolag som avkastat 9 procent i snitt.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt Indien. Vi hittar hela nio Indienfonder på listan över fonder med sämst avkastning. Sämsta har det gått för Nordea Indienfond och HSBC GIF Indian Equity AC. Båda fonderna har nedgångar på över 2,4 procent. Kategorisnittet för Indienfonder har enligt Morningstar tappat 0,7 procent den senaste månaden.

Februari oron spred sig även till den Indiska börsen. Ökade ståltullar och uttalanden om flera räntehöjningar från den amerikanska centralbanken FED föll inte i god gjord på Bombay-börsen. Det uppdagades också under månaden att den statligt ägda banken Punjab National Bank har svindlats och utsatts för ett omfattande bedrägeri. Det skapar oro hos internationella investerare och frågetecken hur det ser ut med rutiner och säkerhet inom den statliga banksektorn.

Andra negativa faktorer är införandet av reavinstbeskattning i Indien och ett nytt regelverk för redovisning av kreditförluster hos bankerna. Det har skapat större osäkerhet på den indiska marknaden den senaste månaden och fortsatt säljtryck på börsen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -