En riktigt kalldusch i fläkten

Aktieanalys Systemair fortsätter att göra aktiemarknaden besviken. Trenden är tydligt negativ och bolagets problem tycks vara värre än man tidigare har kunnat ana.

Systemair presenterade på torsdagsmorgonen för fjärde kvartalet i rad sämre siffror än väntat. Den här gången var missen grov och aktien föll tungt efter rapporten.

Det är lönsamheten som är det stora problemet för Systemair. Den underliggande försäljningstillväxten tickar stadigt på kring 4 procent i kvartalet. Motvind när det gäller marginalerna kommer från många håll. Valuta och mixeffekter är negativa och stigande råvarukostnader påverkar också lönsamheten negativt.

Bruttomarginalen i Systemairs tredje kvartal föll till 33,0 procent. Analytikerna hade väntat sig en liten uppgång till 33,8 procent. Enligt vd Roland Kasper är förklaringen till det negativa utfallet att Systemair tagit en del stora projektorder på sistone där marginalerna är sämre.

Prishöjningar har genomförts för att kompensera för råvarukostnaderna, men dessa kunde inte fullt ut kunnat motverka effekten av projektleveranserna.

Rörelseresultatet i kvartalet tyngdes också av betydligt större omstruktureringskostnader än vad som var väntat. Systemair har de senaste kvartalen förklarat en del av den sämre lönsamheten med att vissa anläggningar har för låga volymer. Nu tycks bolaget ha tagit ett större grepp om detta och genomfört omstruktureringar i Belgien, Sverige och Tyskland samt flyttat produktion från Österrike till Slovenien.

Totalt rapporterar bolaget 21 Mkr i omstruktureringskostnader där analytikerna i snitt väntat sig 1 Mkr. Systemair skriver också i rapporten att fortsatta neddragningar och omstruktureringsåtgärder utvärderas vid flera av bolagets anläggningar.

Roland Kasper sade i samband med rapporten att konkurrensen hårdnat och att effektiviseringar krävs även om efterfrågan är relativt god.

Inkluderat omstruktureringskostnaderna blev rörelseresultatet i Systemairs tredje kvartal 40 procent sämre än väntat. Marginalen föll till 3,8 procent från 6,1 procent för ett år sedan. Även om vi justerar för de oväntat stora omstruktureringskostnaderna var utfallet 22 procent under förväntan.

Efterfrågeläget är lite blandat för Systemair för tillfället. Bolagets två största regioner är Norden och Västeuropa som står för 23 respektive 41 procent av omsättningen. I Norden går Sverige och Finland bra medan Norge och Danmark utvecklas sämre. Totalt sett rapporterade Systemair en organisk tillväxt på -1 procent i Norden i kvartalet.

I Västeuropa uppges efterfrågan vara bra på i stort sett alla marknader förutom i Holland. Den organiska tillväxten i regionen blev goda 10 procent. Marknaderna i Östeuropa och OSS-länderna fortsätter att återhämta sig från låga nivåer. Det är framför allt Ryssland som går bra för Systemair. Organiskt uppgick tillväxten i regionen till 7 procent.

Även Nord- och Sydamerika fortsätter att gå bra med en organisk tillväxt på 9 procent. Slutligen håller även trenden i sig för region Övriga länder där framför allt Mellanöstern tyngt utvecklingen de senaste kvartalen. Avslutade stora projekt innebär negativ tillväxt på 9 procent i regionen.

Förvärv är en viktig del av Systemairs tillväxtstrategi. Ventilationsmarknaden är relativt fragmenterad och det finns gott om mindre tillverkare att snappa upp. Under de första nio månaderna i det brutna räkenskapsåret har tre förvärv genomförts.

Vissa av de senaste årens förvärv har dock inte blivit lyckade och krävt en hel del jobb och investeringar för att få upp till väntad lönsamhet. Systemair har som mål att nå 10 procents rörelsemarginal vilket är en nivå som bolaget inte varit nära de senaste åren.

Investeringar har genomförts i produktionsstrukturen för att på sikt nå upp till målet. För närvarande rör sig dock marginalen åt fel håll.

Att döma av Roland Kaspers kommentarer finns det även framöver en del att jobba med. Han skriver i sitt vd-ord att Systemair befinner sig i en omstruktureringsfas där ett antal åtgärder pågår för att vända utvecklingen i några av koncernens bolag.

Han säger sig räkna med att se effekter av omstruktureringarna inom 2-3 kvartal.

Aktiemarknaden har successivt fått skruva ned sina förväntningar på Systemair det senaste året men bolaget har trots det underpresterat fyra kvartal i rad. Ytterligare nedjusteringar lär krävas efter den senaste rapporten.

De nuvarande prognoserna för vinst per aktie i Systemair ligger i SME Direkts sammanställning på 6,20 kronor för innevarande räkenskapsår, som slutar i maj. För nästkommande räkenskapsår väntas en  vinstökning på 33 procent till 8,25 kronor. Det är framför allt en kraftig förbättring av rörelsemarginalen som väntas driva det lyftet. Året därpå väntas ett ytterligare lyft till 9,37 kronor per aktie.

Skulle de prognoserna infrias innebär de p/e-tal på 12,6 respektive 11,1.

Direktavkastningen i Systemair-aktien väntas uppgå till 2,2 procent för innevarande räkenskapsår och 2,6 procent året därpå.

Systemairs rapport var en smärre kalldusch och aktien föll kraftigt på siffrorna. Bolaget tycks stå inför större strukturella problem än vad man tidigare kunnat ana.

Kommentarerna från ledningen har de senaste kvartalen mer låtit som att det är tillfälliga problem i vissa länder eller enstaka enheter som påverkat lönsamheten. I ljuset av de omfattande omstruktureringsåtgärderna i tredje kvartalet och kommentarerna om att mer av samma sak är att vänta framöver känns dock problemen som mer djupgående.

Jämförelsetalen blir lättare framöver men den kraftiga resultatförbättring som har väntats under nästkommande räkenskapsår känns rätt osäker i dagsläget.

Det senaste årets branta kursfall till trots så känns det inte som ett köpläge i Systemair. Där vi hade förväntat oss en förbättring har vi istället fått se en tydlig försämring. Tills läget stabiliseras stannar rekommendationen vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Systemair Neutral 110,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -