Börserna rejält piggare - men oron lever vidare

Utblick Med den amerikanska inflationsoron ute ur bilden och fortsatt gynnsamma utsikter för världsekonomin har världens börser piggnat till rejält. En underliggande oro finns dock kvar och Trumps olika utspel tenderar att skapa stökiga situationer.

Efter den svaga inledningen av februari, som tidvis förtjänade epitetet börskrasch, så har de flesta av världens börser nu åter piggnat till. Det är visserligen en bit kvar innan hela börsfallet från februari är återhämtat men i såväl de utvecklade ekonomierna (Developed Markets) som i tillväxtekonomierna (Emerging – och Frontier Markets) ligger det genomsnittliga MSCI-indexet över nollstrecket sett från årsskiftet

Orsaken till att riskaptiten återvänt är att den amerikanska inflationsoro som inleddes med de höga löneutfallen för januari, och kom att prägla i stort sett hela finansmarknaden, numera i princip helt har lagt sig. Dessutom har volatiliteten på börsen, som givetvis göddes av börsnedgångarna men också bidrog till att förstärka dessa, sjunkit rejält.

Fortfarande ligger dock VIX-index för den amerikansk börsen betydligt högre än vid årets inledning och även om nivåerna inte lägre ter sig så skrämmande så är det ändå ett tecken på att det finns en kvardröjande oro bland placerare.     

Denna oro märks också på att det fortfarande kan vara relativt stora slag mellan och inom olika börsdagar.

Det som för närvarande tycks kunna få det att skaka till på marknaderna är olika utspel och åtgärder från president Donald Trump. Det gäller dels hans utspel på handelsområdet med redan färdiga tullförslag eller hot om nya, dels förändringar i hans administration. Hand huvudsakliga ekonomiska rådgivare, Gary Cohn, har hoppat av och Trump har sparkat utrikesministern Rex Tillerson. Framför allt ansågs Cohn, av finansmarknaden, som en rådgivare som kunde få Trump att undvika större ekonomisk-politiska misstag. Så nu bedöms risken för ödesdigra policymisstag ha ökat och tullförslagen får väl läggas till den kategorin även om Trump inte är helt fel ute i sin analys att USA tidigare missgynnats i delar av den internationella handeln.

Åt det positiva håller drar att världsekonomin fortsätter att utvecklas väl och att de flesta prognosmakare har sett sig föranledda att justera upp sina tillväxt- och handelsprognoser - dock innan Trump började med sina handelsutspel. JP Morgans globala inköpschefsindex steg ytterligare i februari och landade på 54,8. Väl över den 50-nivå som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Tyvärr har indexet en kort levnadstid men det är trots allt den högsta nivån sedan serien inleddes i mars 2015.

Ett litet orosmoment är att Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatistiken rullat in i förhållande till analytikernas prognoser, nu uppvisar en klart negativ trend för EMU-området.

De riktiga dysterkvistarna börjar redan tala om att ekonomin i EMU-området är på väg att dämpas men vi tycker inte att det finns några tydliga signaler om detta. Det är framför allt inflationen som överraskat åt det svagare hållet men det bidrar i första hand till att eventuella åtstramningar från ECB:s sida kan komma att skjutas på framtiden. Inte direkt ett hot mot den ekonomiska tillväxten.

I Emerging Markets pekar å andra ESI uppåt och i USA ligger den stabilt över nollstrecket.

Däremot är det kanske dags att ta ESI-nedgången i Sverige på lite större allvar. Att bostadsmarknaden skakat till och byggföretagen ser mer negativ på framtidsutsikterna kommer med största sannolikhet att pressa den svenska tillväxten framöver.  En rejäl krockkudde för börsen och tillväxten lär dock den svaga kronan bidra med.      

Developed Markets

Den genomsnittliga uppgången under den senaste månaden ligger på 1,8 procent och vi har också nu en knapp uppgång sett från årsskiftet. Så än är det ändå en bit kvar innan hela nedgången från inledningen av februari är återhämtad.  I topp hittar vi Nya Zeeland som gynnas av en starkare global återhämtning samt stigande priser på jordbruksprodukter. Sverige placerar sig också hyggligt med en uppgång på 3,4 procent.

En viss draghjälp har den svenska börsen fått av en allt svagare krona. USA har också åter fått upp ångan. I botten finner vi Storbritannien som fortsatt pressas av Brexit-förhandlingar som bara rör sig långsamt framåt. Dessutom bidrar Brexit till att de långsiktiga tillväxtförutsättningarna för landet successivt skruvats ner. Italien ligger runt nolla och det får väl anses vara en framgång efter ett komplicerat valresultat. Tysklands kräftgång fortsätter och även här spökar nog det politiska läget en aning.

Emerging Markets

Den genomsnittliga uppgången under den senaste månaden landar på riktigt anständiga 2,7 procent och det här är också de marknader som gått allra bäst sedan årsskiftet. Egypten toppar listan med en uppgång på imponerande 12,0 procent. En kraftig nedgång av inflationen i början av året har bidragit till börsoptimismen. Sett från årsskiftet är dock fortfarande Brasilien i topp.

Noterbart är att den kinesiska uppgången fortsätter trots att Donald Trump gjort aggressiva handelsutspel riktade mot Kina. I botten finner vi en del råvarutunga ekonomier och den indiska börsen Indien har haft svårt att lyfta trots relativt gynnsamma tillväxtförutsättningar.

Frontier Markets

Som vanligt en stor spridning på listan men med en genomsnittlig uppgång på 1,9 procent under den senaste 30-dagarsperioden och en uppgång på 3,0 procent sedan årsskiftet har ändå gruppen presterat hyggligt. Noterbart är att börserna i flera östeuropeiska länder gått starkt under senare tid, framför allt gynnade av stark tillväxt i EU. Bangladesh har bland annat pressats av flyktingkrisen i spåren på konflikterna i Burma.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -