Inflationen pressar Ingves

Makrokommentar Låg svensk inflation pressar Riksbanken och borgar för fortsatt minusränta och svag krona under överskådlig tid.

Den svenska inflationen fortsätter, som väntat, att dyka in en bit under Riksbankens prognoser. Inflationstakten (KPI) landade på 1,6 procent i februari medan det viktigare inflationsmåttet, KPIF, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål, låg på 1,7 procent i årstakt. En bra bit under inflationsmålet på 2,0 procent och även en bit under Riksbankens prognos på 1,9 procent.

Inflationen fortsätter därmed att gäcka banken och en första räntehöjning ter sig allt mer fjärran, framför allt som trenden för inflationen, med undantag för någon enstaka uppstuds som vi bland annat kan komma att se i mars i spåren på kallt väder, är nedåtriktad under det närmaste halvåret. Räknar vi dessutom bort effekten av de volatila energipriserna, vilket egentligen är ett mer rättvisande mått på det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi, är inflationstakten redan ner på 1,5 procent.

Med det reaktionsmönster som etablerats i riksbanksdirektionen under senare år med stort fokus på inkommande inflationsdata, vilket också bekräftades i protokollet från det senaste penningpolitiska mötet den 14 februari, så börjar det bli svårt att räkna hem en räntehöjning under 2018.

Då inflationsutfallen hamnade nära analytikernas prognoser så blev de inledande marknadsreaktionerna återhållsamma även om det syns en viss förstärkning av kronan som nu handlas runt 10,15 kronor per euro efter att ha inlett dagen på 10,18. Vi tolkar det mer som en följd av att kronan i utgångsläget är rejält undervärderad och med en säsongsmässigt svag period för kronan framför oss rör det sig knappast om något trendbrott för kronan. Bland annat lär den kommande utdelningssäsongen på aktiemarknaden bidra till att pressen på kronkursen bibehålls.

Mot den amerikanska dollarn har kronan däremot gått märkbart starkare sedan under veckan och handlas nu kring 8,20 kronor. I det här fallet handlar det dock om att dollarn gått svagare sedan Trump valde att sparka sin utrikesminister, Rex Tillerson. Det har ökat osäkerheten kring Trumps politik i ett läge där marknaden redan i utgångsläget var oroade för de olika tullutspel som kommit under den senaste veckan. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -