Heta listan i glödgad fyrkant

Heta Listan Fintech-bolagen är påväg att bli bankernas främsta konkurrenter när det kommer till hanteringen av vardagliga betalningar. Veckans kandidat är en mindre amerikansk uppstickare, i alla fall i jämförelse med giganter som Google, Amazon och Paypal.

Aktierna på listan tuggar på. Stora Enso-aktien var som högst över 152 kronor i förra veckan men har fallit tillbaka något. Aktien handlas i dagsläget 10 procent över vår triggerkurs, vilket är bättre än förra onsdagen.

United Rentals har stigit knappt 6 procent över vår trigger, även ADP har avancerat. Parker Hannifin har repat sig men handlas fortfarande under vår ingångsnivå.

Förra veckan presenterades Macy’s som kandidat. Aktien har inte nått över vår triggerkurs ännu. Den är dock fortsatt intressant och återkommer därför denna vecka som kandidat tillsammans med en het uppstickare inom fin-tech.

Här är veckans kandidater

Square (SQ)

Trigger 51,85. Målkurs 65,00. Stop loss 48,00.

Amerikanska Square är en leverantör av mobila betalningslösningar. ”Fyrkanten” är en dongel som kopplas till en surfplatta via hörlursuttaget. Den kan sedan ta emot betalningar via NFC och chip.  

Bolaget har också skapat ett butiks-interface, vilket gör det mycket enkelt att komma igång med försäljningen. I programmet hanteras sedan bland annat betalningar, försäljningsrapportering, inventering, tidrapportering och skatter.

Betalningslösningen ska stödja kryptovalutor, vilket när det annonserades fick aktien att snabbt stiga högre. Dessutom pågår arbetet med ett liknande bankpartnerskap som de Amazon tecknat med JP Morgan.

En betalkorts-applikation, som också kan ersätta ett vanligt transaktionskonto på banken,  har lanserat i samarbete med Sutton Bank. Applikationen hade i december 7 miljoner månatliga användare. Småföretag kan ansöka om kredit hos Square och i fjärde kvartalet lånade man ut 305 miljoner dollar.

Det är Twitter-grundaren Jack Dorsey som grundat Square. Efter att han återvänt som vd för Twitter delar han sin tid mellan bolagen.

Det saknas inte konkurrenter, men Square har vuxit kraftigt och har under alla kvartal 2017 slagit analytikernas vinstprognoser.

I fjärde kvartalet växte Paypal och Square sina betalningsvolymer i samma omfattningen, drygt 30 procent vardera. Square hanterade betalningar i kvartalet värda 17,9 miljarder dollar och Paypal 131 miljarder dollar.

Betalningsvolymerna i Square ökade med mellan 30-40 procent både 2016 och 2017. De kommande tre åren väntas en årlig ökningstakt på cirka 25 procent.

Intäkterna under 2017 var knappt en miljard dollar, år 2020 tror analytikerna summan stigit till drygt 2,1 miljarder dollar. Sen 2017 är bolaget lönsamt och vinsten per aktie var då 27 cent. I år väntas vinsten stiga till 45 cent. År 2020 tror analytikerna att vinsten uppgår till 1,12 dollar per aktie, enligt Factset.

Den förväntat snabba vinsttillväxten gör att Square har ett PEG-tal på 1,2 på årets konsensus-resultat, trots ett p/e-tal över 100.

Handeln i aktien är volatil, vilket vi tar hänsyn till givet en något större stop loss.

Köp aktien om den stiger över 51,85 dollar och sätt stopp vid 48,00 dollar.

Macy’s (M)

Trigger 30,50. Målkurs 35,00. Stop loss 26,00.

Den amerikanska varuhuskedjan Macy’s har haft det minst sagt motigt på börsen de senaste två åren. Från toppnoteringen kring 70–75 dollar föll aktiepriset till som lägst under 18 dollar. Tekniskt ser kursen ut att ha bottnat och nyligen syntes ett gyllene kors i aktiegrafen.

Idag kostar en aktie drygt 30 dollar, vilket värderar bolaget till p/e 7 på årets förväntade vinst. Direktavkastningen väntas bli 5,7 procent. Vinstestimaten för kommande år är inte riktigt lika attraktiva. Värderingen stiger om vi blickar framåt. På 2020-års resultat pratar vi istället om p/e 9, enligt Factset konsensus.

Stormen har inte blåst över om man ska tro analytikerna. Men det finns skäl att tro på en återhämtning för aktien.

Omsättningen har krympt under åren det talades dagligen om varuhusdöden. År 2016 minskade försäljningen i jämförbara butiker med 3 procent. Året därefter minskade omsättningen med 3,5 procent och under 2018 krymper omsättningen med 2,2 procent om analytikerna får rätt.

Men Macy’s har sett 34 raka kvartal med mer än 10-procentig tillväxt i sin e-handel. Bolaget är en av topp fem e-handlare i USA, enligt Seeking Alpha.

Om Macy’s e-handel skulle värderas till fyra gånger omsättningen (som Amazon gör) vore värdet enbart på den delen 20 miljarder dollar, eller 67 dollar per aktie. Nu är det väl mycket att hoppas på. Och Amazon lönsamhet kommer främst ifrån affärsområdet Web Services. Äpplen och päron men det säger någonting om Macy’s krisvärdering i nuläget.

Bolaget har också betydande fastighetstillgångar. Herald Square i New York, State Street i Chicago och Union Square i San Francisco tros vara värda uppåt 7 miljarder dollar, nästan lika mycket som Macys börsvärde (cirka 9 miljarder dollar). Knuten i fastighetsresonemanget är att de sannolikt aldrig kommer säljas. Men värdet finns där.

Macy’s äger också den snabbt växande make up-kedjan Bluemercury, som vuxit från 62 butiker 2015 till 157 stycken idag. Här finns vidare potential.

Köp aktien om den stiger över 30,50 dollar och sätt stopp vid 26,00.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -