USA-terminer pekar på lätt uppgång

USA-börserna Terminerna för USA-börserna utökade en tidigare liten uppgång efter att tisdagens huvudnummer, KPI-statistiken, visat sig ligga i linje med förhandstipsen.

USA-dollarn tappade, liksom räntorna, efter siffrorna som publicerades en timme före tisdagens USA-öppning.

Strax efter statistiken kom sedan uppgifter om att president Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson och ersätter honom med CIA-chefen Mike Pompeo. Den nyheten dämpade terminerna något samtidigt som dollar och tappade ytterligare.

Strax efter klockan 14 låg terminen för Dow Jones industriindex på plus 0,2 procent. Terminerna för S&P 500 och Nasdaq 100 var upp cirka 0,3 procent jämfört med stängning dagen före.

På måndagen gick New York-börserna åt olika håll men merparten av bolagen i S&P 500 höll sig på plus liksom teknikbolagen på Nasdaq. Asien visade sedan övervägande uppgång men minus i Fastlandskina. De europeiska aktiemarknaderna har bjudit på lite oregelbunden tendens på tisdagen.

På råvarumarknaderna hade priset på råolja backat på tisdagseftermiddagen med basmetallerna noterade plusnoteringar.

Konsumentpriserna i USA steg 0,2 procent i februari, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol ökade KPI med 2,2 procent. Båda siffrorna var helt i linje med analytikernas prognoser, enligt Reuters. Även kärn-KPI prickade förväntningarna.

OECD reviderar upp sin prognos för den globala BNP-tillväxten och USA är ett draglok. Samtidigt varnar OECD för att handelsprotektionism är en nyckelrisk som skulle påverka förtroende, investeringar och jobb.

President Donald Trump utfärdade på måndagen en order om att förbjuda Singapore-baserade Broadcom att gå vidare med sitt fientliga uppköpsbud av amerikanska Qualcomm, med argumentet att han skyddar den nationella säkerheten. Qualcomm var ned runt 5,5 procent inför börsöppningen.

Sent på måndagskvällen kom US Steel med en prognoshöjning för det underliggande rörelseresultatet. Bolaget bedömer att de måste öka produktionen till följd av att tullar på stål och aluminium införs. Aktien hade backat cirka 3 procent i tisdagens amerikanska förhandel.

På tisdagens fortsatta USA-agenda finns oljelagersiffror (veckostatistik från API) klockan 21.30.

Under innevarande och nästa vecka startar börshandeln i USA redan klockan 14.30 svensk tid, eftersom USA i den gångna helgen ställde om till sommartid, vilket Sverige gör först om två veckor.

Noteringar vid 14-tiden

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,23%

Terminen för S&P 500 +0,31%

Terminen för Nasdaq 100 +0,31%

2-åriga USA-räntan -0,0164 till 2,2457%

10-åriga USA-räntan -0,0256 till 2,8444%

Olja, US WTI -0,64% till 60:93 dollar/fat

Olja, Brent -0,31% till 64:74 dollar/fat

EUR/USD +0,0038 till 1:2371

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -