Börsen mot sju dagars uppgång

Börsen Stockholmbörsen handlades något högre vid lunchtid på tisdagen och var därmed på väg att notera en sjunde handelsdag på raken på plus. Industri och råvarubolag klättrade medan telekom tyngde i vår del av världen.

På makrofronten riktas blickarna mot den amerikanska inflationssiffran för februari klockan 13.30. Efter att genomsnittliga timlönerna för februari i fredags kom in under prognos samtidigt som januariutfallet reviderades ned ser inflationsskräcken dock ut att ha dämpats.

Konsensusprognosen pekar på en ökning med 0,2 procent i februari jämfört med januari för totala KPI och kärn-KPI.

Vid 12.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp med 0,4 procent till nivån runt 1.600. Omsättningen i Stockholm uppgick då till 5 miljarder kronor.

På de ledande börserna ute i Europa noterades blygsamma uppgångar i huvudsak.

Inom OMXS30 steg SSAB mest med en uppgång på runt 3 procent. Konkurrenten US Steel valde sent på måndagskvällen att höja sin vinstprognos efter nya ståltullar.

Hotellbolaget Pandox steg med 2,5 procent. Bolaget har fått höjd rekommendation till övervikt av Morgan Stanley.

Bland förlorarna fanns it-konsulten Tieto som fått sänkt rekommendation av Nordea till sälj från tidigare behåll. Aktien sjönk med 4,4 procent.

Utanför storbolagen tappade solenergibolaget Etrion närmare 11 procent efter rapport. Bolaget redovisade en förlust under det fjärde kvartalet på 4,2 miljoner dollar (+21).

På First North rasade klädbolaget Wesc med 18 procent. Bolaget som är inne i slutfasen av en rekonstruktion avser att göra en företrädesemission som ska tillföra bolaget 32 miljoner kronor.

Commerzbank har i ett kundbrev noterat att många investerare oroar sig för att perioden med låg inflation i USA är över. Bankens egen bedömning är dock att sannolikheten för en abrupt vändning till en inflation över målet, efter flera år under, ska vara tämligen låg.

Graf: OMXS30 under tisdagen.

image

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -