Inflationsoron är borta

Makroveckan Börsuppgången har fortsatt och nu har det mycket av februarifallet återhämtats. Med det amerikanska inflationshotet ute ur bilden är det tullfrågorna som är i fokus

Vi har en mycket fin börsvecka bakom oss där de flesta av världens börser rörde sig uppåt. Den svenska börsen ligger högt på vinnarlistan med en uppgång på hela 4,0 procent under veckan. Oron för att inflationen i USA ska ta fart har numera närmast helt lagt sig och till det bidrog också fredagens positiva sysselsättningssiffror.

Det betraktas närmast som ett guldläge för aktiemarknaden att sysselsättningsökningarna blev högre än väntat medan arbetslösheten var stabil och löneökningarna lägre än väntat.

På tisdag får vi en ny rysarsiffra när de amerikanskainflationssiffrorna för februari presenteras. Mycket lite talar i dagsläget för att inflationen skulle ha stigit i en takt som skrämmer marknadsaktörerna men ändå värt att hålla stenkoll på utfallet.

Diskussionen kring amerikanska tullar lär också bli en het diskussionsfråga under veckan även om Donald Trump mjukat upp beskedet kring ståltullarna en aning. Ändå fortsätter han att hota med nya åtgärder där syftet tycks vara att försöka få ner USA gigantiska handelsunderskott med omvärlden. Det här kan givetvis komma att dämpa börshumöret en aning och då kanske främst på branschnivå, lite beroende på vilka åtgärder som Trump hotar med.

På tisdag hålls också EU ett ekofin-möte som kan landa i någon form av överenskommelse om motåtgärder.

På onsdag lär det bli en del fokus på den svenska bostadsmarknaden när Valuegard presenterar sin prismätning för februari. En överraskande stark januarisiffra talar för fortsatt stabilisering av prisbilden. Samma dag publiceras svenska inflationssiffror som riskerar att bli låga och bidra med fortsatt press på kronan som tappat rejält de senaste veckorna. Till det kan också torsdagens mätning av inflationsförväntningarna komma att bidra.

Måndag

SEB:s boprisindikator steg i mars till 4 från -7 i februari. Ännu ett tecken på att bostadsmarknaden börjat stabiliseras.

Tisdag

Viktigt EU-möte där huvudfokus lär ligga på vilka åtgärder som ska vidtas som motmedel mot Donald Trumps tullar på stål och aluminium. En gemensam linje bör presenteras även om EU skulle undantas eftersom det kommit hot om att införa andra tullar, land annat tycks tyska bilar finnas i skottgluggen. Viktiga amerikanska inflationssiffror som förhoppningsvis ska visa på måttlig inflation och bekräfta bilden av att inflationshotet ännu är avlägset. Låg siffra kan ge börsen ett lyft.

Onsdag

Mycket fokus på svenska bostadspriser som visade på en överraskande stark uppgång i januari. Den svenska inflationen väntas fortsatt ligga en bit under Riksbankens inflationsmål även om en svag krona kan bidra till viss press uppåt. Den amerikanska detaljhandeln väntas ha tagit ett skutt uppåt i februari efter en något överraskande svag start på året.

Torsdag

Intressant mätning av de svenska inflationsförväntningarna efter den låga inflationen i inledningen av året. Just att inflationsförväntningarna legat nära Riksbankens mål har varit en av få ljuspunkter för banken. Norges bank lämnar räntebesked men väntas vila på hanen. Kan ändå bli ett något hökaktigt besked efter överraskande hög inflation i början av året.

Fredag

Inflationen i EMU-området ligger kvar på en nivå långt under ECB:s inflationsmål. Amerikanskt bostadsbyggande har troligen dämpats något i februari men ligger fortsatt kvar på en hälsosam nivå.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -