Inbromsning för kapital till indexprodukter

Fonder/ETF:er Nettoinflödet av kapital till passivt förvaltade börshandlade produkter i februari blev en blek historia jämfört med januaris rekordinflöden. Det framgår av in- och utflöden i börshandlade fonder.

De stökiga och oroliga finansmarknaderna satte sina spår i riskviljan i februari. Efter ett rekordinflöde på drygt 800 miljarder kronor i januari letade sig endast 56 miljarder kronor till passivt förvaltade börshandlade produkter i februari. Det är det lägsta nettoinflödet på länge. Allt enligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er. 

Klart störst intresse hade investerarna för ränteprodukter. Korta amerikanska statspapper tog lejonparten nettoinflöden i tillgångsslaget. Det skedde till stor del på bekostnad av stora och tydliga nettoutflöden för amerikanska företagsobligationer. Värsta drabbat blev företagsobligationer med högst risk - High Yield-obligationer.

Investerarnas intresse för inflationssäkrade ränteprodukter -  TIPS - fortsatte i februari.

Amerikanska aktier hade ett stort nettoutflöde. De flesta globala aktiemarknader hade nettoinflöden. Den stora andelen nettoutflöden beror på att de amerikanska börserna står för knappt 60 procent av världens börsvärde.

Senast amerikanska aktieprodukter hade nettoutflöden var i maj 2017. Minst populärast var amerikanska storbolag, hälsovårdsbolag, industribolag och fastighetsbolag. Både amerikanska teknikbolag och finansbolag såg nettoinflöden. Det ser ut som teknikbolag kommer att ha rekordinflöden under årets första kvartal, då både januaris och februaris inflöden har varit på rekordnivå.

Amerikanska finansbolag har haft vind i segel med stora kapitalflöden sedan den amerikanska skattereformen klubbades igenom, som anses gynna amerikanska lokala banker särskilt mycket.

Störst nettoinflöde var det till japanska aktieprodukter. Det har i vanlig ordning påverkat av den japanska centralbankens kvantitativa handel av japanska aktier främst via ETF:er. Intresset för breda tillväxtmarknad- aktieprodukter var fortsatt stort i februari.Inflödet till breda europeiska aktier fortsatte under månaden.

Trots ökad inflationsoro och volatilitet på finansmarknaderna så var intresset för säkra tillgångar som guld placeringar svagt och såg negativa utflöden. Vilket även oljan gjorde.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 40 000 miljarder kronor, vilket är en ökning med 2,5 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -