På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Europaförvaltarna som klår index

Fondanalys Stora delar av kapitalet har de senaste åren sökt sig till passiv och billig indexförvaltning. Men det finns flera fall där förvaltarna många gånger är värda sin dyrare avgift och levererar högre avkastning till lägre risk – helt enkelt bra aktiv förvaltning.

Efter artikeln där jag gjorde en genomgång av Bästa Europafond på fem år, har jag fått flera mail om spartips på mer aktivt förvaltade Europafonder. Jag har grävt vidare och analyserat och hittat två aktivt förvaltade Europafonder som har lyckats klå index över lång tid och levererat en jämn och tydligt överavkastning.

De letar investeringar fritt utan påverkan av indexförvaltningen med en analysdriven investeringsprocess.

Den ena är en småbolagsfond som letar bolag bland de minsta bolagen noterade på de europeiska börserna, vilken vi tittar på i denna artikel.

Den andra fonden fokuserar på större bolag som drar nytta av tydliga trender inom miljöskydd, teknik och demografi. Den fonden beskrivs i en senare artikel.

Spetsfonden Didner & Gerge Small and Microcap förvaltas sedan starten i slutet på augusti 2014 av Carl Granath och Henrik Sandell. De investerar i de minsta bolagen på de europeiska börserna. Fonden har globalt investeringsmandat med europeiskt fokus och minst två tredjedelar ska vara investerat i just europeiska bolag.

 Carl Granath och Henrik Sandell

Förvaltningen är aktiv och analysdriven. Förvaltarna letar efter oupptäckta bolag som bevakas av få analytiker/banker och gärna är bortglömda eller snarare inte upptäckta av finansiell nyhetsbevakning.

De letar gärna små bolag som är verksamma inom en udda nisch men som är mycket lönsamma. Det innebär att bolagen oftast är mer renodlade och har en huvudsysselsättning som de är riktigt duktiga och fokuserar på.

Ledningen i bolagen är en viktig faktor. Oftast har de mindre bolagen en stark ägare och är entreprenörsdrivna. Ledare och ägare är ofta samma person. Och det gör att personberoendet är stort – man investerar i starka ledare.

Grundarna och ledningen har oftast stor kunskap om sin bransch. Förvaltarna lägger ner stor vikt att försöker förstå hur företagsledning tänker och vad som är drivkraften och vart de vill med bolaget.

En viktig del i investeringsprocessen är företagsbesök. Där får man en känsla för ledningens kompetens, hur konkurrenssituationen ser ut, vilka inträdesbarriärer är viktigast och hur kan bolaget ha så höga marginaler.

Hela tre fjärdedelar av innehaven i fonden har grundare eller ättlingar till grundare som fortfarande är verksamma i bolaget. Ett exempel på en sådan investering är den franska vintunnebindare Tonnellerie François Frères.

Det är ett typiskt Didner & Gerge-bolag:  Marknadsledare inom en tydlig och small nischad bransch, goda marginaler och tydliga inträdesbarriärer för konkurrenter och sist men inte minst - grundarfamiljen är kvar i bolaget.

Förvaltarna jobbar med en koncentrerad portfölj på 30–40 bolag, i dagsläget har fonden 38 innehav. Långsiktigheten i de investerade bolagen är tydlig, genomsnitts omsättningen är mycket låg och knappt 60 procent av innehaven har varit med sedan fonden startade 2014. Man jobbar med många små innehav, inget innehav är större än 5,2 procent vilket ger fonden bra riskspridning.

Knappt 40 procent av bolagen är från finanssektorn. Näst största sektor är teknikbolag på 17 procent, följt av hälsovårdsbolag på 16,6 procent. Fonden har en tydlig viktning mot små bolag som utgör hela 76 procent. Det är betydligt mer än genomsnittet för fondkategorin Europa småbolag. Investeringar i medelstora bolag är 24 procent.

Brittiska bolag utgör knappt 21 procent, tyskabolag utgör drygt 17 procent. Tredje största marknad är svenska bolag på 13,2 procent.

Förvaltarna har lyckats riktigt bra med förvaltningen. Fonden har stigit med 57 procent de senaste tre åren jämfört med kategorisnittets avkastning på 39 procent. Risken i fonden har varit betydligt lägre än både index och kategorisnittet för likande fonder. Det gör att fonden har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en väldigt hög avkastning sett till den risk man tar.

Den årliga avgiften är 1,6 procent, vilket är lägre än kategorisnittet. Fonden har fyra stjärnor på tre års sikt hos Morningstar. Placera tycker spetsfonden Didner & Gerge Small and Microcap är köpvärd för fondspararen med en riktigt lång placeringshorisont.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Didner & Gerge Small & Microcap Köp 192,34 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -