Siffrorna som kan stjälpa börsen

Makrokommentar Nya amerikanska arbetsmarknadssiffror publiceras under fredagseftermiddagen och kan möjligen få det att skaka till på finansmarknaden.

Idag klockan 14.30 är det dags igen. Då publiceras de amerikanska arbetsmarknadssifforna för februari och som de flesta säkert minns var det de överraskande höga löneökningarna i januari som satte fart på den börsturbulens som plågat marknaden allt sedan dess.

Nu är investerarna givetvis mer förberedda på att det kan bli en hög siffra även den här gången så överraskningsmomentet är mer eller mindre borta men ändå kan nog marknaden skaka till. För, som bland annat onsdagens konjunkturrapport (Beige book) från Federal Reserve visade, är ett lönetryck på väg att byggas upp i USA. Och skulle fredagens timlönesiffror visa på en fortsatt uppåtgående trend så ökar sannolikheten för att den amerikanska centralbanken måste gå fram med tuffare åtstramningar än de tre räntehöjningar man aviserat för det närmaste året.

Väntat är att antalet sysselsatta ska ha ökat med 200 000 personer (200 000 i januari), att arbetslösheten tickat ner till 4,0 procent (4,1 procent) och att de genomsnittliga timlöneökningarna stigit med 2,8 procent (2,9 procent) i årstakt.

Hamnar utfallet nära förväntningarna kan nog investerarna dra en lättnadens suck och trycka på köpknappen. Det skulle sannolikt tas som intäkt för en stabil ekonomisk återhämtning utan något större inflationshot. Däremot är sannolikheten samtidigt stor att den amerikanska centralbanken höjer räntan vid sitt nästa penningpolitiska möte 20 - 21 mars, så frågan är också hur ränte- och valutamarknaden reagerar. Den viktiga amerikanska tioårsräntan ligger nu kring 2,87 procent och en uppgång lär påverka börsklimatet på lite sikt.

Brasklappen får bli att kraftigt upphaussade makrosiffror sällan får den marknadseffekt som förväntas.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -