En enkel lektion i kreditrisk

Fondkommentar Flera populära företagsobligationsfonder har haft en tuff månad. Det är ökad kreditrisk i ett bolag som spökar.

I mitten av februari skrev jag en artikel om att risken i populära företagsobligationsfonder har stigit. Där nämndes bland annat kreditrisken:  Risken att obligationens emittent (bolaget som gett ut obligationen) inte ska kunna betala ränta eller återbetala obligationens värde betecknas som kreditrisk.

En fond med hög kreditrisk innehåller räntebärande obligationer från mer riskfyllda bolag, som oftast betalar högre ränta och har låg kreditvärdighet. Allt enligt finansiella teorins grundpelare att högre avkastning bör återspegla sig i högre risk. En sådan fond går ofta under benämningen ”High Yield fond”.

I slutet på februari uppstod det problem i en norsk noterad företagsobligation som heter Lebara, rapporterade Financial Times i förra veckan. Bolaget misslyckades med att lämna fullständigt finansiell information när de lämnade kvartalsrapport och bolagets finanschef hoppade av bolaget.

Det är precis en sådan händelse som skapar osäkerhet och betydligt högre kreditrisk att bolaget inte skall kunna betala ränta på obligationen eller betala tillbaka insatt belopp.  

Många investerare agerade snabbt och sålde Lebara-obligationen. Enligt flera marknadsaktörer har några hedgefonder fått vittring och gett sig in och blankat obligationen. Och priset har sjunkit som en sten från 95 till 65 av det nominella värdet, vilket är en stor prisförändring för en företagsobligation.

Det stora prisfallet på drygt 30 procent har påverkat avkastningen markant för flera företagsobligationsfonder och vissa har nu negativ avkastning sedan årsskiftet.

Lebara är ett telekombolag som erbjuder billig mobiltelefoni genom samarbeten med etablerade telekomoperatörer, bland annat norska Telenor. Bolagets tjänster inriktar sig med betal-SIM-kort till en internationell publik som i huvudsak består av gästarbetare som vill kommunicera med sina anhöriga hemländer.

Bolaget har huvudkontor i London och under hösten 2017 köptes bolaget upp av ett schweiziskt så kallat ”family office” - en slags kapitalförvaltare för väldigt förmögna människor. För att betala för kalaset skapades en obligation som noterades på den penningstinna norska High Yield obligationsmarknaden för obligationer med mycket hög risk.

Detta trots att bolaget har nästan ingen koppling till den norska marknaden förutom samarbetet med Telenor.

Obligationsemissionen var stor och sköttes av den norska investmentbanken Pareto. Inom den allt hetare företagsobligationsmarknaden i Norden, dit det kommer ett ständigt flöde med kapital från sparare, letas det med ljus och lyckta efter avkastning och obligationer till fonderna.

Timingen var bra för en stor emission. Lebara erbjöd en hög ränta på över 6 procent (självklart med hög risk), precis vad många nordiska fondförvaltare letar efter. Ett tydligt tecken på hur risken har ökat i många företagsobligationsfonder på den nordiska marknaden de senaste åren.

Jag har tagit fram en lista från Morningstar som visar de företagsobligationsfonder som haft den svagaste avkastningen den senaste månaden. Huvuddelen av fonderna har haft stora innehav i Lebara.

Det som är överraskande är att vi hittar flera ledande och tongivande fondförvaltare bland de fonder som gått på pumpen. Värst har Carnegie Fonder och Catella Fonder drabbats. Båda fondbolagen har två fonder var med på listan som ägt eller fortfarande äger Lebara.

Störst smäll har Carnegie High Yield Select haft. En fond som investerat i det som namnet säger: högriskobligationer. Lebara var fondens största innehav på drygt 8 procent.

Även i Catella Credit Opportunity var Lebara obligationen fondens största innehav.

Får Lebaras ledning ordning på räkenskaperna, kommer sannolikt obligationen stiga i pris och kan bli en riktigt bra affär för dem som köpt på botten.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -