Avdragen du inte får missa, del 3

Deklaration Har du koll på alla avdrag du har rätt till? Det finns tusenlappar att spara. Placera guidar dig rätt i avdragsdjungeln.

Det finns en uppsjö med olika avdrag och därför har Skatteverket tagit fram ett Avdragslexikon för privatpersoner.

De vanligaste avdragen som görs är de för utgiftsräntor och kapitalförlust vid försäljning av fonder eller värdepapper. Räntor och fondförluster är förtryckta så det behöver du inte hålla reda på själv. Eventuella värdepappersförsäljningar behöver du redovisa själv, men gäller det en förlust kommer den automatiskt med i skatteberäkningen.

Resor till och från arbetet

Avdrag för resor till och från arbetet är också ett av de vanligaste avdragen. Förra året yrkade 960 000 avdrag för det. Dock visar Skatteverkets slumpkontroll att drygt hälften gör fel och saknar avdragsrätt helt eller delvis.

Du kan bara göra avdrag för den del av dina reseutgifter som överstiger 11 000 kronor. Om du har åkt kollektivt så har du rätt att göra avdrag för utgifterna om avståndet är minst två kilometer och som sagt överstiger 11 000 kronor.

Om du har rest med bil eller motorcykel får du göra avdrag för utgifterna om avståndet är minst 5 kilometer och du dessutom gjort en tidsvinst på minst två timmar per dag för till- och frånresan jämfört med om du hade åt kommunalt. Om det inte finns någon kollektivtrafik så har du rätt att göra avdrag för bil och motorcykel om avståndet är minst två kilometer.

När det gäller tjänsteresor och dubbel bosättning är det bara normalt cirka 70 000 personer som yrkar de avdragen och där är felprocenten upp emot 70 procent. För övriga utgifter är det också omkring 70 000 personer som yrkar avdraget men runt 95 procent saknar avdragsrätt helt eller delvis.

Ränteutgifter

I din deklaration får du dra av 30 procent av det du betalar i ränta, något som kallas ränteavdrag. Oftast sköter sig detta automatiskt och ränteavdraget är synligt i din deklaration. Om du exempelvis har betalat 10 000 kronor i räntor så blir 30 procent av det 3000 kronor och det belopp som du ska få tillbaka.

Ränteutgifterna behöver vara minst 1000 kronor per år för att det ska vara avdragsgillt, och procentsatsen 30 procent gäller bara upp till 100 000 kronor per år. På ränteutgifter som över 100 000 kronor ligger procentsatsen på 21 procent.  

Är ni ett par som bor tillsammans och äger en bostad ihop, se över vilka avdrag ni kan dela.

Om ni inte meddelat något annat delas räntorna jämnt sinsemellan. Men genom att stryka de förifyllda uppgifterna i deklarationen och lägga till en större del på den som tjänat mest kan ni spara in tusenlappar. Även a-kassa och föräldrapenning räknas som inkomst men inte CSN-lån.

Ni omfördelar helt enkelt ränteavdragen mellan varandra om en i hushållet inte kan göra fullt avdrag på grund av för låg inkomst eller om avdraget överstiger 100 000 kronor, då sjunker avdraget från 30 procent till 21 procent.

Ett exempel:

Björn och Bella är ett ungt par som har ränteutgifter för 50 000 kronor per år för sin lägenhet. Eftersom Bella studerar och endast får studiemedel (vilket inte är beskattningsbart och därmed ej avdragbart) fördelar de sina ränteutgifter så att alla ränteutgifter dras av från Björns inkomst.

Bostadsförsäljning

Vid en bostadsförsäljning kan du tänka på att dra av mäklarkostnaden. Är det en fastighet du sålt kan du dra av din lagfartsavgift, det vill säga det du betalade för att få lagfart vid köpet.

För bostadsrätter är det så kallade kapitaltillskottet avdragsgillt, den del av avgiften under tiden du bott där som föreningen använt till förbättringar av den gemensamma fastigheten. Bostadsrättsföreningen ska ha koll på det och ha med det i kontrolluppgiften som de är skyldiga att lämna.

När du sålt en bostad och räknar ut om försäljningen ska deklareras som vinst eller förlust får du göra avdrag för dina förbättringsåtgärder. De sammanlagda utgifterna ska vara minst 5000 kronor under ett kalenderår.

Man skiljer också på så kallade grundförbättringar och på reparationer och underhåll. Reparationer och underhåll måste ha medfört att bostaden är i bättre skick vid försäljningen än vid köpet. Du kan alltså inte få avdrag om bostaden var nybyggd vid köpet.

Rut och Rot

Rutavdrag ger dig skattereduktion för husarbeten med halva arbetskostnaden men maximalt 25 000 kronor per person och år om du är under 65. Är du över 65 får du dra av upp till 50 000 kronor

2017 blev ett rekordår för rutavdragen. Enligt statistik från Skatteverket ökade avdragen för hushållsnära tjänster med 25 procent förra året. Det motsvarar nästan en miljard kronor.

Samtidigt minskade rotavdragen, avdrag för byggtjänster, med nästan två miljarder kronor, en trend som pågått sedan 2016 då skattereduktionen för rot sänktes från 50 till 30 procent av arbetskostnaden, maximalt 50 000 kronor per person och år.

Rut och rot räknas ihop och får inte överstiga totalt 50 000 kronor per person och år.

”Om en av två makar inte kan utnyttja hela sitt rot- eller rutavdrag kan hela eller en del av avdraget föras över till den andra personen. Det spelar ingen roll vem av makarna som har betalat fakturan så länge makarna är överens om omfördelningen”, säger Sharon Lavie, privatekonom på Ikano.

Tänk på att om det gäller rotarbete måste den som reduktionen förs över till, förutom att tillhöra samma hushåll, äga del i den bostad där arbetet utförts. 

Här är ett exempel på när omfördelning av rot kan vara lämplig:

Anna och Daniel har tillsammans renoverat sin gemensamma lägenhet och fått rotavdrag med 25 000 kronor var. Under året har de också beslutat sig för att renovera fritidsstugan som bara Daniel äger.

Daniel för därför över sitt rotavdrag till Anna för den gemensamma bostaden för att kunna utnyttja upp till 50 000 kronor i rotavdrag för renovering av stugan. Därför kan de var och en utnyttja maximala rotavdraget. 

Ett annat exempel:

Makarna Anders och Birgitta har ansökt om skattereduktion för rotarbete i den gemensamt ägda bostaden om sammanlagt 50 000 kronor (A 25 000 + B 25 000) under året.

Senare samma år vill de reparera fritidsbostaden, som bara Birgitta äger. Birgitta kan då föra över det rotavdrag hon nyttjat för den gemensamma bostaden (25 000) till Anders. Därefter kan Birgitta åter nyttja upp till 50 000 kronor i rotavdrag vid renoveringen av fritidsbostaden. Sammanlagt kan då Anders nyttja maximalt 50 000 kronor och Birgitta nyttja maximalt 50 000 kronor under året.

Uthyrning av bostad

Hyr du ut en villa eller ett fritidshus får du göra avdrag med 20 procent av hyran, hyr du ut en bostadsrätt eller hyresrätt får du göra avdrag för den avgift/hyra du själv betalar.

Du får alltid göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Schablonavdraget gäller per år och bostad. Har exempelvis du och din partner hyrt ut ert gemensamma sommarhus som ni äger med 50 procent vardera, får var och en avdrag med 20 000 kronor (40 000 kronor x 50 procent). Blir det ett överskott efter avdragen ska du betala 30 procent i skatt.

Övrigt

Avdrag för privat pensionssparande finns inte längre. Avsluta det genast om du fortfarande sparar i en privat pensionsförsäkring. Nu finns andra sparformer som passar för pensionssparande, till exempel Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring.

Men om du saknar du pensionsrätt i din anställning, tjänstepension, och pensionssparat privat så får du göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten, högst 10 prisbasbelopp motsvarande 448 000 kronor 2017. Samma sak gäller för den som har inkomst av aktiv näringsverksamhet.

Det här är del 3 i vår artikelserie som handlar om deklarationstips 2018. Här hittar du de andra delarna.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -