Nyheterna i årets deklaration, del 2

Deklaration Utvidgat rut-avdrag, kattrumpestopp och höjt avdrag för resor till och från arbetet är några av nyheterna i årets deklaration.

Det är inte överdrivet många nyheter i årets deklaration, mycket fokus har legat på att registrera en digital brevlåda för att få möjlighet till att få sina skattepengar redan före påsk. För detta krävs att du godkänner din deklaration utan ändringar, läs mer här.

Men tänk till en extra gång innan du gör något förhastat.

”Lockas inte att godkänna deklarationen om det finns förändringar du vill göra i deklarationen, möjliga avdrag med mera, utan se över din deklaration i lugn och ro så du inte missar något och betalar för mycket skatt i onödan. Det kan finnas pengar att spara på att inte ha för bråttom”, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

”Att sitta där på tisdagskvällen, stressad och trött och upptäcka att du inte hittar viktiga papper du behöver för din deklaration är inte kul. Börja i tid och gör lite i taget så blir det en betydligt lättare process”.

Deklarerar du en dag för sent får du en straffavgift på 1 250 kronor. Är du tre månader sen får du betala ytterligare 1 250 kronor. Dröjer du fem månader, eller längre får du betala ännu en förseningsavgift på 1 250 kronor. Totalt kan det bli 3 750 kronor i förseningsavgifter.

Här är några nyheter i årets deklaration i urval:

Rut-avdraget utvidgas. Från och med den 1 januari 2017 är det möjligt att få rätt till rutavdrag, 50 procent i skattereduktion, på arbetskostnaden för reparation och underhåll av vitvaror i bostaden. Det gäller även för arbete med förebyggande underhåll och felsökning, även om det medför en reparation eller inte.

Avdragsbegränsningen för resor till och från arbetet har höjts från 10 000 kronor till 11 000 kronor, avdrag medges bara för den del som överstiger 11 000 kronor.

En lag har tillkommit för att sätta stopp för skatteupplägget ”Kattrumpan” som handlar om att man tidigare har kunnat undvika skatt när man sålt fastigheter genom en teknisk konstruktion.

En kattrumpa innebär att en fysisk person som innehar en näringsfastighet har möjlighet att ge fastigheten i gåva till ett aktiebolag och få ett vederlag som understiger taxeringsvärdet.

Transaktionen innebär inte några skattekonsekvenser för ägaren eftersom vi saknar gåvoskatt i Sverige. Det här är en stopplagstiftning som tillämpas på överlåtelser efter den 27 oktober 2016. Lagen trädde i kraft 1 augusti 2017 med retroaktiv verkan.

För den som anlitar hjälp med deklarationen genom en byrå erbjuder Skatteverket i år en ny tjänst där byrån kan skicka in hela deklarationen, det vill säga även huvudblankett och övriga upplysningar.

Tidigare kunde byrån bara skicka in bilagor och sedan var det vanligaste att de skrev ut huvudblanketten på papper, fick jaga underskrift från klienten och sedan åka och lämna in deklarationen fysiskt.

Nu kan byrån skicka in allt digitalt och sedan godkänner du som kund under ”Mina Sidor”, i det inloggade läget på skatteverket.se där du når alla e-tjänster och en stor mängd personliga uppgifter. Där kan du sedan se vad som är inlämnat och sedan godkänna.

Om du har en utländsk pensionsförsäkring eller kapitalförsäkring ska du normalt själv betala avkastningsskatt i Sverige. Uträkningen av avkastningsskatten på utländsk pensionsförsäkring har förändrats. Skatteunderlaget för avkastningsskatt räknas ut genom att multiplicera kapitalunderlaget med den genomsnittliga statslåneräntan året före inkomståret.

Från och med inkomståret 2017 gäller att kapitalunderlaget alltid ska multipliceras med minst 0,5 procent. Eftersom den genomsnittliga statslåneräntan 2016 var 0,34 procent räknas skatteunderlaget för inkomståret 2017 därför ut genom att multiplicera kapitalunderlaget med 0,5 procent.

Takbeloppet för bostadsuppskov är tillfälligt borttaget. Reglerna trädde i kraft den 1 jan 2017 även om de tillämpades retroaktivt i deklarationen 2017.

Det finns alltså inget takbelopp alls vid deklarationen 2018 vilket innebär att du kan få uppskov med hur stor vinst som helst istället för som tidigare endast med ett begränsat belopp, 1 450 000 kronor.

Det här är del 2 i vår artikelserie som handlar om deklarationstips 2018. Här hittar du de andra delarna.

Följ Placera på Facebook

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -