Heta Listan shoppar loss

Heta Listan: De amerikanska varuhusen reser sig ur askan. Vi lyfter fram en intressant revansch.

Senaste kandidaten till Heta Listan presenterades den 21 februari. Amerikanska United Rentals har sedan dess hunnit kvala in på listan och stigit 4,5 procent över vår triggernivå.

Bolaget samsas på listan med Stora Enso som stigit till ett 10-årshögsta på börsen. Automatic Data Processing handlas 2 procent högre än vid vårt intåg och Parker Hannifin har backat 4 procent.

Volatiliteten har hittat tillbaka till Stockholmsbörsen. Det ligger i farans riktning att den uppgång vi sett bara är en rekyl och att den primära riktningen förblir negativ för Storbolagsindex. Det återstår att se hur högt index stiger. Rådet från senaste artikeln, att ta mindre positioner på grund av osäkerheten, kvarstår.

Här är veckans kandidat.

Macy’s (M)

Trigger 30,50. Målkurs 35,00. Stop loss 26,00.

Den amerikanska varuhuskedjan Macy’s har haft det minst sagt motigt på börsen de senaste två åren. Från toppnoteringen kring 70–75 dollar föll aktiepriset till som lägst under 18 dollar. Tekniskt ser kursen ut att ha bottnat och nyligen syntes ett gyllene kors i aktiegrafen.

Idag kostar en aktie drygt 30 dollar, vilket värderar bolaget till p/e 7 på årets förväntade vinst. Direktavkastningen väntas bli 5,7 procent. Vinstestimaten för kommande år är inte riktigt lika attraktiva. Värderingen stiger om vi blickar framåt. På 2020-års resultat pratar vi istället om p/e 9, enligt Factset konsensus.

Stormen har inte blåst över om man ska tro analytikerna. Men det finns skäl att tro på en återhämtning för aktien.

Omsättningen har krympt under åren det talades dagligen om varuhusdöden. År 2016 minskade försäljningen i jämförbara butiker med 3 procent. Året därefter minskade omsättningen med 3,5 procent och under 2018 krymper omsättningen med 2,2 procent om analytikerna får rätt.

Men Macy’s har sett 34 raka kvartal med mer än 10-procentig tillväxt i sin e-handel. Bolaget är en av topp fem e-handlare i USA, enligt Seeking Alpha.

Om Macy’s e-handel skulle värderas till fyra gånger omsättningen (som Amazon gör) vore värdet enbart på den delen 20 miljarder dollar, eller 67 dollar per aktie. Nu är det väl mycket att hoppas på. Och Amazon lönsamhet kommer främst ifrån affärsområdet Web Services. Äpplen och päron men det säger någonting om Macy’s krisvärdering i nuläget.

Bolaget har också betydande fastighetstillgångar. Herald Square i New York, State Street i Chicago och Union Square i San Francisco tros vara värda uppåt 7 miljarder dollar, nästan lika mycket som Macys börsvärde (cirka 9 miljarder dollar). Knuten i fastighetsresonemanget är att de sannolikt aldrig kommer säljas. Men värdet finns där.

Macy’s äger också den snabbt växande make up-kedjan Bluemercury, som vuxit från 62 butiker 2015 till 157 stycken idag. Här finns vidare potential.

Köp aktien om den stiger över 30,50 dollar och sätt stopp vid 26,00.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -